Het beste uit het Oog
NOS

#262 - 11 september, rigoureuze plannen stikstof en VOC-schip De Rooswijk

  1. Podcastschevron right
  2. Het beste uit h ...chevron right
  3. #262 - 11 september, rigoureuze plannen stikstof en VOC-schip De Rooswijk

za 11 september 2021

Het is vandaag 20 jaar geleden: de aanslagen op 11 september. Terrorisme deskundige Bibi van Ginkel vertelt in het Oog over de omstreden militaire gevangenis Guantánamo Bay, die speciaal werd opgezet na de aanslagen om terreurverdachten vast te houden.

Het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Landbouw hebben rigoureuze plannen voor de aanpak van stikstofuitstoot. Ze willen honderden boeren gaan uitkopen en als het nodig is onteigenen. Jacques Sluysmans, hoogleraar onteigeningsrecht vertelt over de gevolgen van deze plannen in de uitzending.

Het VOC-schip De Rooswijk verging op een koude winternacht in 1740. Vier jaar geleden is dit schip onder leiding van Martijn Manders opgegraven en wetenschappelijk onderzocht. De verhalen die naar boven zijn gekomen heeft hij opgeschreven in het boek Rooswijk. Manders vertelt erover in het Oog.

Dichter Ingmar Heytze trapte zondag af als opvolger van John Jansen van Galen met een nieuwe poëzie-rubriek. Hij koos gedichten uit naar aanleiding van het nieuws over Afghanistan.

In Middelburg komt een complex van drie gebouwen. Er is een artist impression van gemaakt. En als je die ziet, is het niet te missen: de gebouwen vormen drie letters. Stadsdichter van Middelburg, Raymond van der Ven maakte een gedicht over wat je daarin kunt zien.