Het beste uit het Oog
NOS

#252 - Excuses voor slavernij en de dilemma's rond politieke docu's

  1. Podcastschevron right
  2. Het beste uit h ...chevron right
  3. #252 - Excuses voor slavernij en de dilemma's rond politieke docu's

za 3 juli 2021

Op welke manier moet de Nederlandse staat recht omgaan met zwarte bladzijdes uit het verleden? Afgelopen donderdag concludeerde een onderzoekscommissie, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werkte, dat de overheid excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden. In de podcast Het Beste uit het Oog vertelt commissievoorzitter Dagmar Oudshoorn hoe dat excuus eruit moet zien.

Verder hoor je twee ervaren documentairemakers over het maken van inhoudelijke afspraken met geportretteerde politici. Aanleiding is de ophef over de docu over D66-leider Sigrid Kaag, waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken en haar partij aandrongen op wijzigingen. "Het probleem was dat de makers iemand volgde die halverwege de opnameperiode van functie veranderde", analyseert journalist Coen Verbraak, die in 2012 SP-leider Emile Roemer volgde voor een documentaire.

Ook hoor je het bijzondere verhaal van de zwarte muzikant Roland Hayes, die in de jaren 20 als kleinkind van tot slaaf gemaakten de sterren uit de hemel zong als operazanger. Tot slot een gesprek met een donorvader wiens zaad vaker werd gebruikt dan afgesproken en wettelijk is toegestaan. Hij heeft er bewust voor gekozen om geen anoniem donorvader te zijn, vertelt hij in de podcast.