Het beste uit het Oog
NOS

#221 - Ondergang van 50Plus, Dolly Parton en wordt Frans de EU-voertaal?

  1. Podcastschevron right
  2. Het beste uit h ...chevron right
  3. #221 - Ondergang van 50Plus, Dolly Parton en wordt Frans de EU-voertaal?

za 28 november 2020

Op 1 januari moet de brexit (eindelijk) beklonken zijn en vertrekken de Britten definitief uit de Europese Unie. In de Brusselse wandelgangen worden overuren gemaakt om de overgang zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Op de achtergrond speelt vanwege het vertrek van de Engelsen ondertussen een andere kwestie: de strijd om de dominantste EU-taal.

In de podcast Het Beste uit het Oog vertelt EU-correspondent Sander van Hoorn over de Franse lobby om hun taal dé voertaal van Europa te laten worden. "Die strijd wordt aangevoerd door Franse journalisten, die bijvoorbeeld NOS-journalisten aanspreken om vragen in het Frans te stellen", vertelt Van Hoorn. Hoe reëel is de wens van de Fransen?

Verder hoor je oud-50Plus-voorzitter Geert Dales over zijn tumultueuze tijd bij de ouderenpartij, waarbij de aanvankelijke zetelwinst in de peilingen in korte tijd werd weggevaagd. Ook schuiven twee culturele prijswinnaars aan: trombonist Sebastiaan Kemner (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs) en choreograaf Marco Gerris (winnaar Prins Bernard Cultuurfonds Prijs). Het countrytrio BlueBirds sluit de podcast af met een ode aan Dolly Parton.