appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Hallo Hier Hilversum

Radiomakers Vincent Bijlo en Ger Jochems bespreken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de radio legendarische programma's en stemmen uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse radio. Een jaar lang elke vrijdag een nieuwe aflevering. In samenwerking met Beeld en Geluid en NTR.

Podcast afleveringen

#32

vrijdag 14 juni 2019, 12:29 uur

Hallo

#31 Hallo Hier Hilversum - Nederland richt zich tot de wereld

vrijdag 7 juni 2019, 09:55 uur

De Wereldomroep bracht programma's in verschillende talen. In deze aflevering aandacht voor hoogtijdagen en de aftakeling van de Wereldomroep in 2012. Vincent Bijlo en Ger Jochems duiken in het rijke archief van Beeld en Geluid uit de 100-jarige geschiedenis van de radio. In 2019 bestaat de radio in Nederland een eeuw en met Hallo Hier Hilversum viert en markeert NPO Radio 1 dit jubileum.

#30 Hallo Hier Hilversum - Radio Nederland Wereldomroep

vrijdag 31 mei 2019, 16:24 uur

Radio Nederland Wereldomroep was vanaf 1947 de internationale publieke omroep van Nederland. De omroep maakte programma's in zes verschillende talen, waaronder Spaans, Zuidafrikaans en Bahasa, de officiële taal van Indonesië. In 2012 werd de Wereldomroep opgeheven. Dit is de 30e aflevering van Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems in de geschiedenis graven van 100 jaar radio in Nederland. Deze podcast is een productie van NTR en NPO Radio 1 in samenwerking met Beeld en Geluid.

#29 Hallo Hier Hilversum - Radio Herrijzend Nederland volgde bevrijding van ons land op de voet

vrijdag 24 mei 2019, 14:33 uur

Van de bevrijding van ons land op de Duitse bezetter werd tot in detail verslag gedaan door Radio Herrijzend Nederland, een zender onder toezicht van het militair gezag. De door Philips gebouwde zender stond in Eindhoven en dat was ook de plek waar deze radio-omroep was gevestigd van 1944 tot 1946. Hallo Hier Hilversum is een podcast met hoogte- en dieptepunten uit de 100-jarige geschiedenis van de radio in Nederland. Met Ger Jochems en Vincent Bijlo. In opdracht van NPO Radio 1, in samenwerking met Beeld en Geluid.

#28 Hallo Hier Hilversum - zo klonk hersenspoel-radio in bezet Nederland

vrijdag 17 mei 2019, 09:46 uur

In het tweede jaar van de Tweede Wereldoorlog werden de omroepen opgeheven en werd de Nederlandse radio omgevormd tot propagandazender van de Duitse bezetter. In deze aflevering niet eerder uitgezonden programmafragmenten om de luisteraars rijp te maken voor de ideologie van het nationaal-socialisme. De podcast Hallo Hier Hilversum geeft een beeld van 100 jaar radio in Nederland. In 2019 bestaat de radio in ons land een eeuw. Vincent Bijlo en Ger Jochems maken deze podcast voor NPO Radio 1 in nauwe samenwerking met Beeld en Geluid.

#27 Hallo Hier Hilversum - radio Oranje

vrijdag 10 mei 2019, 12:52 uur

Radio Oranje - de stem van strijdend Nederland - kwam met nieuwsberichten en bemoedigende toespraken tot de radioluisteraars in bezet Nederland. In deze aflevering opnieuw authentieke fragmenten van de radio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

#26 Hallo Hier Hilversum - radio in oorlogstijd

vrijdag 3 mei 2019, 11:51 uur

In de Tweede Wereldoorlog kwamen speciale radioprogramma's vanuit Londen om de Nederlandse bevolking moed in te spreken en in te informeren over het verloop van de oorlog. In deze aflevering van Hallo Hier Hilversum bekende en zeldzame fragmenten van Radio Vrij Nederland en Radio Oranje. Ook een opgenomen uitzending, waarop de Duitse stoorzenders te horen zijn.

#25 Hallo Hier Hilversum - radiocomedies

zaterdag 27 april 2019, 17:15 uur

Vijftien jaar geleden klonk voor het laatst een radiocomedy op NPO Radio 1. Dit genre is verdwenen en Vincent Bijlo en Ger Jochems vinden dat spijtig. Ze bespreken opnieuw de fuilleton, omdat dit genre tot 15 jaar een belangrijke plek innam op de publieke radio. In deze aflevering ondermeer: Piet Ponskaart (VPRO, 1976), Avonturen van de gezusters Wiedemeyer (AVRO, 1975), Catshuis, leveranciers achterom (KRO, 1986) Familie Holland (RVU, 2003).

#24 Hallo Hier Hilversum - brave, pikante en politiek incorrecte radiostrips

vrijdag 19 april 2019, 13:34 uur

Radiostrips hielden het midden tussen een hoorspel en een radiofeuilleton. Ze waren er in allerei stijlen, van braaf tot politiek incorrect. In deze aflevering laten Vincent Bijlo en Ger Jochems verschillende voorbeelden horen van feuilletons die een mooie afspiegeling zijn van de tijdgeest. De podcast Hallo Hier Hilversum over 100 jaar radio in Nederland is een productie van NPO Radio 1 en NTR in samenwerking met Beeld en Geluid.

#23 Hallo Hier Hilversum - korte verhalen op de radio

vrijdag 12 april 2019, 11:15 uur

Dagelijks een kort verhaal op de radio in een serie. Deze aflevering van Hallo Hier Hilversum staat in het teken van het radio-feuilleton. Met ondermeer fragmenten van Een Wilde Zomer, Biels en Co en Familie Doorsnee. Ger Jochems en Vincent Bijlo bespreken in Hallo Hier Hilversum onvergetelijke en vergeten momenten uit het 100-jarig bestaan van de radio in Nederland. Met medewerking van Beeld en Geluid.

#22 Hallo Hier Hilversum - Nieuws voor de vissers en andere pareltjes van radiosatire

vrijdag 5 april 2019, 15:31 uur

Temidden van gewone programma's was er de jaren tachtig veel ruimte voor absurdistische radiorubrieken, zoals Borát, Nieuws voor de vissers, Mannen van de radio en Hemel op aarde. In deze 22e aflevering van Hallo Hier Hilversum opnieuw aandacht voor hoogtepunten van satire in het 100-jarig bestaan van de radio.

#21 Hallo Hier Hilversum - ultieme radioherinneringen van luisteraars

vrijdag 29 maart 2019, 14:22 uur

Een angstaanjagend verhaal van meesterverteller Willem de Ridder, een programma met krakende computersignalen en het veranderen van de piepjes als tijdsein. Dit en meer curieuze fragmenten op verzoek van luisteraars in de 21e aflevering van Hallo Hier Hilversum, de podcast met legendarische momenten uit het 100-jarig bestaan van de radio in Nederland. Samenstelling: Vincent Bijlo en Ger Jochems in opdracht van NPO Radio 1 en NTR, met medewerking van Beeld en Geluid.

#20 Hallo Hier Hilversum - chaotische satire van Ronflonflon en Dik Voormekaar

vrijdag 22 maart 2019, 15:29 uur

Misschien wel de meest legendarische satirische radio in de jaren tachtig leverden Wim T. Schippers met Ronflonflon en André van Duin en Ferry de Groot met de Dik Voormekaar Show. Vincent Bijlo en Ger Jochems zijn beiden bewonderaars, blijkt in deze 20e aflevering van Hallo Hier Hilversum, de podcast over hoogtepunten uit 100 jaar radio in Nederland. Hallo HIer Hilversum is een podcast van NPO Radio 1, geproduceerd door de NTR in samenwerking met Beeld en Geluid.

#19 Hallo Hier Hilversum - sketches en andere satire

vrijdag 15 maart 2019, 15:17 uur

De sketches in het radio-programma Cursief van de KRO inspireerden Vincent Bijlo om cabaretier te worden, vertelt Bijlo in deze 19e aflevering van Hallo Hier Hilversum over legendarische momenten uit de 100-jarige geschiedenis van de radio in ons land. Een productie van NPO Radio 1, NTR en Beeld en Geluid.

#18 Hallo Hier Hilversum - satire op de radio

zaterdag 9 maart 2019, 13:45 uur

Radio Bergeijk en andere legendarische satirische radioprogramma's komen aan bod in deze 18e aflevering van Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems memorabele radiomomenten tevoorschijn halen uit het archief van Beeld en Geluid. Met de wekelijkse podcast Hallo Hier Hilversum markeert NPO Radio 1 het 100-jarige bestaan van de radio in 2019.

#17 Hallo Hier Hilversum - Rooie Haan-lied

vrijdag 1 maart 2019, 16:00 uur

Ze schreven geschiedenis terwijl ze er mee bezig waren, zegt Vincent Bijlo over 'Negen heit de klok'. Dit jaren vijftig-programma was het eerste radioprogramma met sketches over de actualiteit en met een eigen lied. Later bracht 'In de Rooie Haan' ook wekelijks een lied op de actualiteit, die ook te horen is in deze aflevering van Hallo Hier Hilversum. Deze wekelijkse podcast van Vincent Bijlo en Ger Jochems gaat over legendarische momenten uit de 100-jarige geschiedenis van de radio.

#16 Hallo Hier Hilversum - Willem Parel en andere typetjes

vrijdag 22 februari 2019, 09:31 uur

Wim Sonneveld maakte op de radio furore met het typetje Willem Parel, zoon en kleinzoon van een orgeldraaier en leider van het Nederlands Parel Genootschap, het NPG. Willem Parel was in 1953 en 1954 elke week te horen in Showboat van de VARA. Deze andere entertainment-programma's in de jaren vijftig, zestig en zeventig staan centraal in de 16e aflevering van Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems bijzondere fragmenten uit 100 jaar radio bespreken. Hallo Hier Hilversum is een NTR-podcast van NPO Radio 1, met medewerking van Beeld en Geluid.

#15 Hallo Hier Hilversum - miljoenenpubliek voor radioshow

vrijdag 15 februari 2019, 15:27 uur

In de hoogtijdagen van de radio trok de amusementsshow De Bonte Dinsdagavondtrein een miljoenenpubliek. Vincent Bijlo en Ger Jochems diepen prachtige radiomomenten tevoorschijn uit het archief van Beeld en Geluid in deze 15e aflevering van de podcast Hallo Hier Hilversum, met legendarische momenten uit 100 jaar radio.

#14 Hallo Hier Hilversum - amusement op de radio

vrijdag 8 februari 2019, 14:41 uur

In de beginjaren van de radio was er veel ruimte voor amusement. De Bonte Dinsdagavondtrein en Showboot zijn bekende titels. Vincent Bijlo en Ger Jochems halen deze en meer onbekende amusementsfragmenten tevoorschijn uit het archief van Beeld en Geluid in deze 14e aflevering van de podcast Hallo Hier Hilversum, met legendarische momenten uit 100 jaar radio.

#13 Hallo Hier Hilversum - fraai boeket radiocolumns

vrijdag 1 februari 2019, 14:48 uur

Wat bindt Simon Carmiggelt, Midas Dekkers, Hella Haasse, Marcel Verreck en Anne van der Meiden? Ze droegen ooit radiocolumns voor. In de 13e aflevering van Hallo Hier Hilversum laat Vincent Bijlo verschillende columns horen. Hallo Hier Hilversum is een wekelijkse podcast over een eeuw radio in Nederland, met de meest legendarische momenten uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio.

#12 Hallo Hier Hilversum - radiopraatjes over seks, kerk en wereld

vrijdag 25 januari 2019, 18:09 uur

Van Hiltermann, Trimbos tot Blokzijl. Het zijn bekende namen van mannen die legendarische radiotoespraken hielden. Over het fenomeen 'radiocauserie' gaat de 12e aflevering van de podcast Hallo Hier Hilversum, over legendarische momenten uit de geschiedenis van 100 jaar radio. Dit jaar bestaat de radio in Nederland een eeuw. Daar om verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering van Hallo Hier Hilversum. Een productie van de NTR in samenwerking met Beeld en Geluid.

#11 Hallo Hier Hilversum - preek van Theo Koomen en rap over GBJ Hiltermann

vrijdag 18 januari 2019, 18:12 uur

Unieke opnames van Radio Noordzee, de preek van Theo Koomen, de Boertjes van Buuten en een rap over G.B.J. Hiltermann. Vincent Bijlo en Ger Jochems bespreken herinneringen van luisteraars in de 11e aflevering van Hallo Hier Hilversum, de podcast met legendarische momenten uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio.

#10 Hallo Hier Hilversum - magische radio: waterstanden

vrijdag 11 januari 2019, 15:00 uur

De namen- en getallenreeks van de waterstanden zorgde tientallen jaren voor een magische moment op de radio. Vincent Bijlo en Ger Jochems bespreken tips van luisteraars in deze 10e aflevering van Hallo Hier Hilversum, over de meest legendarische momenten uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio.

#9 Hallo Hier Hilversum - gloriejaren van vrije zeezenders Veronica en Radio Noordzee

vrijdag 4 januari 2019, 14:53 uur

Vrije radiozenders op de Noordzee waren in de jaren zeventig populair bij het radiopubliek. Vincent Bijlo en Ger Jochems diepen stoere verhalen over de zeezenders op, in deze aflevering van Hallo Hier Hilversum, over het 100-jarig bestaan van de radio.

#8 Hallo Hier Hilversum - hoe klonk oudejaarsavond op de radio?

vrijdag 28 december 2018, 13:00 uur

Hoe klonk in vroeger jaren oudejaarsavond op de radio, in de tijd dat de televisie nog niet in elke huiskamer stond? Vincent Bijlo en Ger Jochems diepen mooie radiomomenten uit het archief van Beeld en Geluid. Hallo Hier Hilversum is een wekelijkse podcast over 100 jaar radio.

#7 Hallo Hier Hilversum - zeezenders, radio op woelige baren

vrijdag 21 december 2018, 14:43 uur

Zeezenders ontstonden uit onvrede over te weinig popmuziek bij de publieke radio. Het uitzenden vanaf een schip op zee was illegaal, maar meestal kneep de overheid een oogje toe. In ons land was Radio Veronica in 1959 de eerste zeezender vanaf de kust van Noordwijk. Dit is de 7e aflevering van Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems in de radioarchieven van Beeld en Geluid delven naar de mooiste audio uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio.

#6 Hallo Hier Hilversum - gloriejaren van popzender Radio 3

vrijdag 14 december 2018, 12:53 uur

De gloriejaren van popzender Radio 3 met ondermeer aandacht voor de Avondspits van Frits Spits. Vincent Bijlo en Ger Jochems delven in de radioarchieven van Beeld en Geluid de mooiste audio naar boven uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio.

#5 Hallo Hier Hilversum - oprichting van Hilversum 3

vrijdag 7 december 2018, 13:10 uur

Vincent Bijlo en Ger Jochems delven in de radioarchieven van Beeld en Geluid de mooiste audio naar boven uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio. In deze aflevering: de oprichting van de eerste publieke zender met lichte muziek, Hilversum 3, in 1965.

#4 Hallo Hier Hilversum - radio voor en door jongeren

vrijdag 30 november 2018, 13:47 uur

Vincent Bijlo en Ger Jochems delven in de radioarchieven van Beeld en Geluid de mooiste audio naar boven uit de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse radio.

#3 Hallo Hier Hilversum - wie de jeugd heeft....

vrijdag 23 november 2018, 12:42 uur

Vincent Bijlo en Ger Jochems bespreken wekelijks hoogtepunten uit 100 jaar radio in Nederland. In deze derde aflevering gaat het over radio voor en door jongeren. Dit soort programma's waren vaak kweekvijvers van radiotalenten. Minjon van de AVRO is daar het bekendste voorbeeld van: Miniatuur Jeugd Omroep Nederland (1953-1970)

#2 Hallo Hier Hilversum - radioherinneringen als warme kluwen

vrijdag 16 november 2018, 12:00 uur

Wekelijks bespreken Vincent Bijlo en Ger Jochems hoogtepunten uit 100 jaar radio in Nederland. In deze tweede aflevering gaat het opnieuw over kinderprogramma's op de publieke radio. In 2001 kwam met Pyamapret een eind aan dit genre. Vincent en Ger luisteren ademloos naar een onbekend vooroorlogs kinderkoor op de radio met het lied 'Hollands vlag jij bent mijn glorie'.

#1 Hallo Hier Hilversum - kinderprogramma's

dinsdag 6 november 2018, 13:30 uur

Wekelijks bespreken Vincent Bijlo en Ger Jochems hoogtepunten uit 100 jaar radio in Nederland. In deze eerste aflevering gaat het over kinderprogramma's waarmee Ger en Vincent zijn grootgebracht. Van Paulus de Boskabouter, Pyamapret tot Radio Lawaaipapegaai.

# Introductie - Hallo Hier Hilversum

vrijdag 2 november 2018, 12:09 uur

In 2019 bestaat de radio in ons land een eeuw. Met de lancering van de podcastserie Hallo Hier Hilversum op dinsdag 6 november geeft NPO Radio 1 de aftrap voor het honderdjarig jubileum van de radio.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1