Focus

#4 - Het Technologische Lichaam #4 - De keerzijde van innovatieve hersenchips (S09)

  1. Podcastschevron right
  2. Focuschevron right
  3. #4 - Het Technologische Lichaam #4 - De keerzijde van innovatieve hersenchips (S09)

wo 6 maart 2024

Chiptechnologie is niet alleen goed voor snelle telefoons, slimme computers of zelfrijdende auto’s. Ook ons lichaam kan ermee verbeterd worden. Verbonden met het brein, met als taak om belangrijke lichaamsfuncties te herstellen. Zoals horen, zien, lopen of weer praten.

Maar zo’n chip in je brein vraagt ook veel van het lichaam, en van een patiënt. Hoe zorg je ervoor dat zo’n chip het juiste effect heeft in het lichaam en wanneer mag je überhaupt een chip in iemands lichaam implanteren? 

De vooruitzichten voor deze technologische ontwikkeling zijn veelbelovend en gaan razendsnel, maar roepen ook een hoop ethische vragen op. Die vragen bespreekt presentator Lara Billie Rense met Karin Jongsma, Universitair Hoofddocent Bio-ethiek bij het UMC Utrecht. 

⏪ In de vorige aflevering sprak presentator Lara Billie Rense met verslaggever Stijn Goossens over zijn bezoek aan het lab van Pieter Roelfsema en hoor je meer over de oogchip van Jeroen Perk.

🎧 Luister ook aflevering 1 en aflevering 2 van deze podcastserie over Het Technologische Lichaam. Die gaan over de impact van draagbare meetapparatuur op ons lichaam.

📺 Meer technologie en wetenschap? Kijk dan naar de TV-aflevering van Focus: 'Zacht Robothart'. De aflevering is vanaf 14 maart te zien op NPO Start.

📱Ga naar onze Instagram of Tiktok voor video’s van deze podcast en ander wetenschapsnieuws.

📣Kom naar onze LIVE opnames van de podcast:

Lees & bekijk ook:

Podcast Focus wordt gemaakt op de NTR wetenschapsredactie door:

Host: Lara Billie Rense
Redactie: Stijn Goossens
Techniek: Stijn Goossens, Caya Muijs en Sander Nieuwenhuijsen
Eindredactie: Gerda Bosman en Sander Nieuwenhuijsen

Vragen? Mail de redactie: wetenschap@ntr.nl
Wil je op de hoogte blijven van onze programma’s? Abonneer je dan op de NTR Wetenschap Nieuwsbrief