Binnenland
MAX

Fabrikant maakt het bionisch oog van Jeroen niet meer; 'Dancing in the dark'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fabrikant maakt het bionisch oog van Jeroen niet meer; 'Dancing in the dark'

Voor Jeroen Perk is zijn bionisch oog essentieel. Zonder ziet hij niets. Zijn bril zorgt ervoor dat hij licht, donker, contrast en contouren kan zien. Alleen er is een probleem. De fabrikant van de voor hem essentiële bril stopt ermee. In Villa VdB legt hij uit wat dat voor hem betekent.

Het liefst zou Perk van iedereen weten hoe hij of zij eruit ziet. Maar dat lukt niet, want hij heeft sinds zijn jeugd retinitis pigmentosa, een oogziekte waardoor hij niets meer ziet. Hij heeft een hulphond en een blindenstok, maar ook een opvallend grote, zwarte zonnebril. Dat is het bionisch oog dat hij tien jaar geleden kreeg. Met een camera, een computerkastje en chips in zijn oog, verbonden met zijn hersenen, kan hij toch contouren en contrast zien. Perk: "Deze bril geeft me zelfvertrouwen. Voor de bril was ik introvert en ik werd extravert."

Pixels

Hij geeft een voorbeeld hoe de bril goed voor hem werkt: "Laatst moest ik een paadje op dat bij de derde lantaarnpaal links lag. Door met het systeem een beetje te scannen zag ik waar ik heen moest. Dat is het verschil met vroeger." Hij legt uit dat iemand met een goed zicht ongeveer 1 miljoen pixels ziet. Zelf ziet Perk er maar zestig. Maar dat is beter dan niets, zegt hij. "Je moet ergens beginnen en pionier zijn", lacht hij.

Dancing in the dark

Maar als Jeroen nu per ongeluk op zijn bril gaat zitten, of de bril gaat op een andere manier kapot, dan heeft hij een enorm probleem. Want de firma die de bril maakt, stopt ermee. "Dan wordt het dancing in the dark. Dan is het cadeautje dat ik tien jaar geleden kreeg wel weg."

Toch is er ook hoop. Want in het Oogziekenhuis in Rotterdam is er in onderzoek voor het eerst bij een Nederlandse patiënt een chip in het oog geïmplanteerd. "Daar word ik echt blij van. Dat biedt perspectief voor de toekomst. Er wordt gewerkt aan chips en allerlei technieken om mensen weer te laten zien. En dat vind ik mooi, dat is de hoop en positiviteit die ik ook voel."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie