appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

dr Kelder en Co

Podcast van Dr Kelder en Co, uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Podcast afleveringen

De ondergang van KLM en voedseltrends - uitzending van 12-05-2018

Download

Het is de week van het gedoe bij AirFrance-KLM. De Fransen ontpoppen zich tot rupsjes Nooitgenoeg, stakingsbereidheid is hoog en vakbonden zwaaien de scepter. Toen stapte ook topman Janaillac nog eens op. Gaat onze nationale trots bloeden voor het wanbestuur bij AirFrance? Was dit scenario al bekend toen de fusie net werd beklonken of zijn de ‘lichtblauwen’ door deze ‘grève-piloten’ in het pak genaaid? Emeritus hoogleraar Economics and Business aan de Universiteit Utrecht en voormalig SER-lid Hans Schenk is fusie-expert en weet waar het mis is gegaan. De quinoa voorbij… Van grachtengordel tot diep in de provincie: iedereen ging met quinoa in de keuken aan de slag. Maar of het eten van dit Boliviaans supergraan nu in een dieet past, dat wist eigenlijk niemand. En inmiddels dienen de volgende voedselhypes zich alweer aan. Dr. Guido ‘heel Holland bakt-finalist’ Camps van de Wageningen University prikt voor eens en voor altijd de hypes rond de voedselgektes door. En tot slot: anti-vaccinatiestrijders, opgelet! Robine Donken promoveerde eind maart op onderzoek naar hoe goed de prikjes bescherming bieden tegen HPV-infectie, die op termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Uit haar onderzoek blijkt dat het vaccin jarenlange bescherming biedt tegen het virus.

dr Kelder en Co - uitzending van 05-05-2018

Download

Op 5 mei vieren wij, kantoorknuppels, loonslaven en zzp'ers, de vrijheid. Maar hoe vrij zijn we nu eigenlijk echt? We zitten gevangen in een baan, een grijze leaseauto, de file, een hypotheek… Wie niet gebukt gaat onder het hardvochtige regime van zijn agenda of baas mag zijn hand opsteken. Met filosoof Bas Haring en auteur Fleur Brockhus praat dr Kelder over de relatie tussen vrijheid en arbeid. De staat rukt op en probeert ons steeds meer aan de leiband te laten lopen. Regels en betutteling die ons moeten beschermen maar averechts uitpakken: het is evident in de prostitutie. Sekswerkers moeten zich als zelfstandige gedragen maar verliezen daardoor hun vrijheid. Prostituees die bij de bank om een hypotheek vragen krijgen bijvoorbeeld vaak nul op rekest. Hoe pakt de regulering van het oudste beroep ter wereld uit?

dr Kelder en Co - dividendbelasting en ouderenzorg - uitzending van 28-04-2018

Download

Vandaag in dr Kelder en Co is Eric Smit uw radiotherapeut, de echte dr Kelder is namelijk op buitenlandse missie. Dr Smit praat u bij over de volgende zaken: Dividendbelasting. Een bijna filosofische discussie deze week over memo’s, vergeten memo’s en herinneringen van herinneringen. Maar voor wetenschappelijke onderbouwing was weinig plaats. Hoog tijd om de beargumentering voor het afschaffen van de dividendbelasting eens tegen het licht te houden. Wat is het totale kostenplaatje en hoe rechtvaardig je dat? Hoe sterk is de lobby van de multinationals? Hoogleraar economie Bas Jacobs geeft zijn visie. Ouderenzorg. Als het over de ouderenzorg gaat klinkt regelmatig de roep om meer geld. Anders blijft de urine langs de enkels lopen en komen onze ouderen nooit meer buiten. Vaak wordt nog niet eens gekeken naar de enorme groei van het aantal ouderen. Waar er nu al veel geld bij moet, wordt dat straks nog meer. De zorg voor een goede oude dag wordt onbetaalbaar. Zorgeconoom dr. Xander Koolman licht toe waarom deze zorg niet meer te bekostigen is en wat eventuele oplossingen zouden kunnen zijn. Operatie-robot. Bij het uitvoeren van een hersenoperatie moeten chirurgen eerst door de schedel. Daarvoor boren ze een gat, maar dat is een ingrijpende en risicovolle handeling. Jordan Bos ontwierp en ontwikkelde een robot die met grote precisie kan boren, en dat scheelt chirurgen een hoop werk.

Wat we in 's hemelsnaam aan godsdienst hebben, en of de Balkan bij de EU moet - uitzending van 21-04-2018

Download

De Europese Commissie raadt een versnelde toetreding aan van bepaalde westelijke Balkan-landen. Redden we hiermee Albanië en de landen die vroeger Joegoslavië vormden uit Russische en Turkse handen? Garanderen we zo de eenheid van Europa? Of treden er landen toe die nog lang niet klaar zijn voor een Europees lidmaatschap en zet de Unie dan de deuren open voor corruptie en maffia? Eén van de grote vragen die dr Kelder heeft bij het fenomeen godsdienst: waarom geloven mensen in zaken die de ratio niet kan vaststellen? Uiteindelijk is elke religie onzinnig en irrationeel. Daarover spreekt dr Kelder met promovendus Michael Afanasyev, die als lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gelooft in biervulkanen. Is religie de bron van alle ellende op de wereld, en dient het te worden afgeschaft?

dr Kelder en Co: gentechnologie - uitzending van 14-04-2018

Download

We koken graag met natuurlijke ingrediënten. Bij voorkeur vers en lokaal geteeld. Rosanne Hertzberger geeft inzicht in de wijze waarop de landbouw knutselt met de zaden van ons groente en fruit. Want onze groenten en fruit zijn al lang niet meer zo ‘natuurlijk’ als ze ooit waren. Via de revolutionaire techniek CRISPR kunnen we heel precies knutselen met ons DNA. Biotechbedrijven doen onderzoek naar nieuwe medische toepassingen voor het genezen van erfelijke aandoeningen bij kleine kinderen, en kanker. Maar hoe ver mogen we hier mee gaan? Professor Zwijnenberg bestudeert hoe de kunst ons na laat denken over die vraag. Niets lekkerder dan in je verdriet zwelgen op de bank met een bak ijs. Maar volgens jonge doctor Renate Neimeijer van de Rijksuniversiteit Groningen is juist een goed humeur funest voor je lijn.

dr Kelder en Co - uitzending van 07-04-2018

Download

De vijf grote Amerikaanse techbedrijven (Apple, Facebook, Google/Alphabet, Amazon en Microsoft) zijn ongrijpbare monopolisten aan het worden. Ze maken exorbitante winsten en betalen daarover maar mondjesmaat belasting. En als het zo uitkomt verkwanselen ze onze privacy. Hoe krijgen we deze techgiganten op de knieën? Kan Trump naast zijn twittertirade jegens Amazon nog op andere manieren de teugels aanhalen? Het tweede onderwerp: de gaskraan. Het gas blijft in de grond en terwijl Groningen rust vindt bovenop een slordige 50 miljard aan aardgas, moet Nederland haar energie elders halen. Gaan we Poetin spekken of biedt de overgang naar groene energie uitkomst? Zijn er -naast brave Hendrik- nog gegadigden die deze peperdure overgang willen betalen? Dr Kelder en Co over de perverse prikkels van de energietransitie. Met: Alexander Klöpping (Blendle), professor Erik Stam (UU), professor Annelies Huygen (UvA, TNO) en jonge doctor Jon Limberger.

dr Kelder en Co - uitzending van 31-03-2018

Download

In deze uitzending van dr Kelder en Co: een gesprek met Piek Vossen over hoe internet een platform wordt voor ordinaire ophitserij. Kunnen duistere krachten via sociale media listig inspelen op ons sentiment en ons stemgedrag beïnvloeden? En hoe groot is de macht van Cambridge Analytica in die zin? Ook hebben we het over misschien wel dé hype van deze tijd: stress. Waar we ons vroeger zorgen maakten over oorlog en hongersnood is het grootste rampscenario nu om even digitaal onbereikbaar te zijn. Zijn stress en burn-outs een echt medisch probleem? Volgens Christiaan Vinkers moeten we ophouden met stressen over stress. Verder spreekt dr Kelder met Avatar-wizard Pieta van der Ham over de ophef van afgelopen week over geïnfiltreerde scholen en is jonge doctor Arjan Schröder te gast over zijn onderzoek naar misofonie: een onverdraagzaamheid voor andermans (eet)geluiden.

dr Kelder en Co - uitzending van 24-03-2018

Download

Wat gaat het goed met de economie! Maar de enorme Europese schuldenberg hangt als een zwaard van Damocles boven onze muntunie. Dr. Christiaan van der Kwaak licht toe welke risico’s we lopen en wie de rekening gepresenteerd krijgt. Verder in de uitzending: de corrupte bobo’s in het altijd gezellige verenigingsleven. In Nederland zijn we allemaal wel ergens lid van. Of het nou de sportclub, een belangenbehartiger of een stichting die dieren redt is. Maar met schimmige besturen staan de deuren naar zelfverrijking en verduistering dan open. Hoogleraar Marjan Olfers en onderzoeksjournalist Eric Smit in gesprek over de zwakke plek van het verenigingsleven. Maar eerst natuurlijk: de hypes van de week!

dr Kelder en Co - uitzending van 17-03-2018

Download

Met zijn linkerhand van de dag Danny Mekic bespreekt dr Kelder ten eerste vrouwen aan de top. Niet alleen in de wetenschap, ook in de politiek en het bedrijfsleven bekleden te weinig vrouwen topfuncties. Minister van Engelshoven vindt het ‘om te huilen’ en kondigt strenge maatregelen als dit niet in een jaar verbetert. Waarom zijn er zo weinig vrouwen in topfuncties en ligt dat niet ook aan de dames zelf? Dr Kelder gaat in discussie met headhunter Karen Kragt en belt met Van Engelshoven. Verder: de Sleepwet. Maken we gehakt van onze privacy en stemmen we vóór de sleepwet, of stemmen we tegen en geven we terroristen een vrijbrief? Dr Kelder, die overweegt om vóór te stemmen, spreekt met jurist en telecomdeskundige professor Jan Smits (TU Eindhoven) over het grote gevaar van het opgeven van onze privacy.

dr Kelder en Co - uitzending van 10-03-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co - uitzending van 03-03-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co - uitzending van 03-02-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co - uitzending van 27-01-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co - uitzending van 20-01-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co - uitzending van 13-01-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co - uitzending van 06-01-2018

Download

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1