De week van Kee
BNNVARA

#29 - Advies aan De Jonge: Negeer bij coronavaccin Gezondheidsraad (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. De week van Keechevron right
  3. #29 - Advies aan De Jonge: Negeer bij coronavaccin Gezondheidsraad (S03)

vr 16 april 2021

Urenlang probeerde coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer uit te leggen waarom we voorlopig even zijn uitgeënt met het Jansen-vaccin. Nadat al eerder is gestopt  met Astrazenaca voor mensen onder de 60. Is die voorzichtigheid gepast of misplaatst? "Dat we niet doorprikken met AstraZeneca is wel een bijzonderheid in de wereld van communicatie."

Het coronadebat gister was wederom verhit. Minister Hugo de Jonge kreeg veel pittige vragen voor zijn kiezen over het stoppen met vaccineren en de onduidelijke communicatie. Niemand weet waar we aan toe zijn, lijkt het. Peter Kee en Patrick Lodiers ondervragen Gerard Schouw, directeur van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen over hoe het nu komt dat de communicatie en de strategie soms lastig te volgen is. 

Wat er moet gebeuren is heel simpel, zegt Schouw: "met z'n allen heel goed luisteren naar wat de EMA zegt. Als ze zeggen dat het veilig is en we door kunnen, kunnen we gewoon door." Peter Kee vraagt zich af of dit betekent dat we ons niks meer aan moeten trekken van de Gezondheidsraad. Schouw heeft daar wel een idee over: "Ik denk dat de Dezondheidsraad op onderdelen hele goede adviezen geeft, maar je ziet dat dat tot enorme verwarring leidt."