De Stemming van Vullings en Van der Wulp
AVROTROSNOS

#81 - "Egeltjesvrijen in de formatie om boel bij elkaar te houden" (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. De Stemming van ...chevron right
  3. #81 - "Egeltjesvrijen in de formatie om boel bij elkaar te houden" (S03)

vr 18 juni 2021

Waar gaat het heen in de formatie? Volgende week moet informateur Mariëtte Hamer met haar eindverslag komen maar het is nog gissen wat haar conclusies zijn. Mislukken is ook een optie, concluderen Joost en Xander. Het is de fase van "egeltjesvrijen", die van voorzichtigheid. De partijleiders zeggen zo min mogelijk, om te voorkomen dat er nóg minder opties overblijven om tot een coalitie te komen. Het belet Xander en Joost uiteraard niet om daar analyses van te maken.

Natuurlijk hebben ze die ook over het CDA. Pieter Omtzigt heeft de partij verlaten, de dreiging van een scheuring is geweken. Xander en Joost vinden het opvallend dat niemand het deze week had over Omtzigts kritiek op de ideeënarmoede binnen de partij. Joost vermoedt dat het bij veel andere partijen niet veel beter is gesteld. Hoe dat kan? Daar heeft hij dan weer wel ideeën over.

In de wandelgangen wagen Xander en Joost zich buiten het persvak op het Binnenhof en peilen de stemming onder het winkelend publiek: groeit het ongeduld over het zich voortslepende formatieproces?