appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Spaak

Nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. De Spaak is een podcast met nieuws en informatie over alledaags en recreatief fietsen. Gepresenteerd door Jeroen Dirks. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

'Zo zien ze ons tenminste', zeggen kinderen op een basisschool in het oosten van het land. Zij moeten bij het fietsen van en naar school verplicht een geel hesje aan. Ook elders wordt uit veiligheidsoverwegingen gewerkt met gele hesjes. Maar de vraag is: werkt het? En zo ja, hoe ver gaan we met de bescherming van onze kinderen? Een helm op de fiets? Een airbag? Enne... is het zo erg als die watjes 'ns een keertje vallen?

Roestig. Vet of juist heel droog. Vies. Over fietskettingen valt veel te zeggen en het is meestal niet positief. Vraag in een willekeurige trein wat de grootste ergernis en mensen noemen het smeer van de fietsketting van dat kekke vouwfietsje, iets verderop op het balkon. Toch is er een alternatief: de riem. Een stuk kunststof op je fiets dat niet vies te krijgen is. Maar werkt het ook?

#11 - Zeeland. Ontspannen fietsen langs de dijk.

donderdag 5 september 2019, 15:17 uur

Het waait er altijd. En je hebt altijd wind tegen. Maar daar kijken de Zeeuwen zelf niet van op. Ze hebben zonder veel ophef een ongelooflijk netwerk van fietspaden aangelegd. Voor een deel is dat bijvangst van de dijkversterkingen in de provincie: nergens kun je zo mooi over een opgehoogde dijk pal langs zee fietsen. Bovendien is verdwalen onmogelijk door een wildgroei aan bordjes. De meest ontspannen Spaak tot nu toe.

Net als automobilisten, willen ook fietsers graag worden gezien. En écht niet alleen de mensen die een peperdure Van Moof fietsen. Socioloog en deskundige op het gebied van het schoonheidsideaal Giselinde Kuipers legt uit hoe belangrijk het is hoe een fiets er uit ziet. Altijd. Zelfs als je een ding rijdt dat van ellende uit elkaar valt.

#9 - Swapfiets - Het eind van fietsen zoals we het kennen

donderdag 22 augustus 2019, 15:39 uur

De Swapfiets is een ongekend succes in de Nederlandse steden (en ook steeds meer in Belgische en Duitse steden). Zelfs deskundigen zoals fietsprofessor Marco te Brömmelstroet en Saskia Kluit van de Fietsers bond zijn verrast. Maar met het succes van de leasefiets met de blauwe voorband komt ook de kritiek. Staat de Swapfiets niet model voor de ontworteling van de moderne samenleving?

Als Vlaming weet hij al vanaf zijn vierde wat de voordelen van fietsen zijn. Maar probeer dat als volwassen vent maar eens uit te leggen in de chaotische Brusselse stadswijk Molenbeek. Toch is dat precies wat wethouder Jeff van Damme doet. Hij noemt zichzelf guerrillero op fietsgebied. Ondanks forse tegenstand van automobilisten en winkeliers boekt hij enig succes.

#-7 - Rustpunt. Oases langs het fietspad

donderdag 8 augustus 2019, 16:02 uur

In alle stilte is de afgelopen jaren een heel netwerk van rustpunten ontstaan langs de fietspaden. Het zijn er zeshonderd! En er blijkt een officiële stichting achter te zitten. Die zorgt ervoor dat je op de mooiste plekken van Nederland terecht kunt. Vaak in de middle of nowhere vind je een kop koffie, fietspomp of toilet. En niemand die zeurt over hoe je er uitziet. In deze aflevering van de Spaak een bezoek aan twee van die rustpunten: in de Woudpolder, ergens ten noorden van Krommenie en diep in de bossen, in 't Harde.

#6 - Stop de kindermoord

donderdag 1 augustus 2019, 16:07 uur

Een sombere trend: het aantal fietsers dat om het leven komt in het verkeer, stijgt de jaren. Dat roept de vraag op of er een vervolg moet komen voor Stop de Kindermoord. Dat was een actiegroep van boze ouders, die kruispunten bezette en in gesprek ging met politici en ambtenaren. Toen, begin jaren 70, had die groep een ongekend grote impact. In de Spaak archiefmateriaal en een nieuw gesprek met de voormalige voorzitter van de actiegroep, Maartje van Putten.

#5 - Terug van nooit weggeweest: de tandem

donderdag 25 juli 2019, 15:26 uur

Het is best spannend als je het voor het eerst achterop een tandem stapt. Ga ik niet omvallen? Enne... hoe voorkom ik dat ik mee stuur? Maar oubollig is de tweezitter allang niet meer, zo blijkt bij de opvallend emotionele Bart Hendriks, fietsenhandelaar in Elst (U). Op de Utrechtse Heuvelrug leert captain Marten Hoffman van de Tandemclub mij als stoker (!) de eerste kneepjes van het vak.

#4 - Het onbekende fietspad naar Schiphol

donderdag 18 juli 2019, 14:56 uur

Het kan al vanaf het allereerste begin van onze nationale luchthaven: naar Schiphol fietsen. Vanuit Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp of Aalsmeer ligt een heel netwerk van keurig verzorgde fietspaden. Je kunt zelfs gratis fietsparkeren pal naast de aankomst- en vertrekhal. Of met grote ogen kijken naar wat er allemaal om je heen gebeurt. 'Ik ben een gelukkig mens', zegt een fietser, onderweg van Bergambacht naar Terschelling.

Binnen anderhalf jaar heeft ze een netwerk over de hele wereld opgezet: de Amsterdamse fietsburgemeester Katelijne Boerma. Inmiddels is er zelfs een tweede junior-fietsburgemeester, de tienjarige Armin Taheri. Hij stelt voor om fietspaden veiliger te maken. Met muziek overdag en verlichting 's nachts.

#2 - Steeds meer beestjes bij het fietsen

donderdag 4 juli 2019, 14:51 uur

Het aantal insecten daalt. Maar als fietser merk je daar nog niets van. Integendeel. De eikenprocessierups, mug en teek zijn alom aanwezig. Het wordt zelfs nog erger, zegt bioloog Arnold van Vliet. In een winkel waar ze fietskleding verkopen blijkt dat we ons nu al met speciale helmen en vuurwerkbrillen aan het wapenen zijn tegen al die beestjes..

Vanaf 1 juli geldt het appverbod ook voor fietsers. Wat op het eerste gezicht een vanzelfsprekende veiligheidsmaatregel lijkt, kan leiden tot pubertje pesten. 'Bouw liever vergevingsgezinde fietspaden', zegt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet in podcast De Spaak.

Teaser De Spaak

donderdag 20 juni 2019, 08:23 uur

Het meest gebruikte vervoermiddel van Nederland is de fiets. Deze podcast brengt nieuws en informatie over alledaags fietsen. Nieuwe trends, wetenswaardigheden en verhalen over fietsen naar werk, school en andere ritten.
De Spaak verschijnt wekelijks als productie van NTR en NPO Radio 1.
Host is Jeroen Dirks.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1