appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Spaak

Nergens ter wereld wordt zoveel gefietst als in Nederland. De Spaak is een podcast met nieuws en informatie over alledaags en recreatief fietsen. Gepresenteerd door Jeroen Dirks. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

#4 - Het onbekende fietspad naar Schiphol

donderdag 18 juli 2019, 14:56 uur

Het kan al vanaf het allereerste begin van onze nationale luchthaven: naar Schiphol fietsen. Vanuit Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp of Aalsmeer ligt een heel netwerk van keurig verzorgde fietspaden. Je kunt zelfs gratis fietsparkeren pal naast de aankomst- en vertrekhal. Of met grote ogen kijken naar wat er allemaal om je heen gebeurt. 'Ik ben een gelukkig mens', zegt een fietser, onderweg van Bergambacht naar Terschelling.

Binnen anderhalf jaar heeft ze een netwerk over de hele wereld opgezet: de Amsterdamse fietsburgemeester Katelijne Boerma. Inmiddels is er zelfs een tweede junior-fietsburgemeester, de tienjarige Armin Taheri. Hij stelt voor om fietspaden veiliger te maken. Met muziek overdag en verlichting 's nachts.

#2 - Steeds meer beestjes bij het fietsen

donderdag 4 juli 2019, 14:51 uur

Het aantal insecten daalt. Maar als fietser merk je daar nog niets van. Integendeel. De eikenprocessierups, mug en teek zijn alom aanwezig. Het wordt zelfs nog erger, zegt bioloog Arnold van Vliet. In een winkel waar ze fietskleding verkopen blijkt dat we ons nu al met speciale helmen en vuurwerkbrillen aan het wapenen zijn tegen al die beestjes..

Vanaf 1 juli geldt het appverbod ook voor fietsers. Wat op het eerste gezicht een vanzelfsprekende veiligheidsmaatregel lijkt, kan leiden tot pubertje pesten. 'Bouw liever vergevingsgezinde fietspaden', zegt fietsprofessor Marco te Brömmelstroet in podcast De Spaak.

Teaser De Spaak

donderdag 20 juni 2019, 08:23 uur

Het meest gebruikte vervoermiddel van Nederland is de fiets. Deze podcast brengt nieuws en informatie over alledaags fietsen. Nieuwe trends, wetenswaardigheden en verhalen over fietsen naar werk, school en andere ritten.
De Spaak verschijnt wekelijks als productie van NTR en NPO Radio 1.
Host is Jeroen Dirks.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1