De Publieke Tribune
HUMAN

#42 - Onderhandelen in Crisistijd

  1. Podcastschevron right
  2. De Publieke Tribunechevron right
  3. #42 - Onderhandelen in Crisistijd

za 5 maart 2022

Urenlang hield een 27-jarige gewapende man mensen gegijzeld in de Apple store in Amsterdam. Hij vuurde kogels af en leek zich op te willen blazen. Ondertussen werd er met hem onderhandeld, waarbij hij 200 miljoen cryptomunten eiste.

En slechts een paar duizend kilometer verderop wordt de druk op militair onderhandelen op internationaal niveau steeds groter, met de oorlog in Oekraïne.

Voor onderhandelaars is de inzet op momenten van crisis hoog: er staan er levens op het spel. Hoe ga je het gesprek aan? Hoe kom je bij tegenstrijdige belangen tot een oplossing? Hoe houd je het hoofd koel? En tot wanneer blijf je praten?

In deze uitzending spreekt presentator Coen Verbraak daarover met gasten die veel ervaring hebben met het onderhandelen in crisissituaties:

  • Heidi Nieboer is voormalig politieonderhandelaar. Zij heeft twaalf jaar ervaring in onderhandelingen bij gijzeling, ontvoering, terrorisme en zelfdoding. En coördineerde onder andere de gijzeling in de Rembrandttoren in 2002.
  • Tom van der Spiegel diende in de Balkanoorlog, en was militair onderhandelaar in Afghanistan en bij verschillende missies op Afrikaanse bodem.