appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Het Marathoninterview
Afbeelding

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Rouw: het verliezen van je geliefde (28 oktober 2019)

maandag 28 oktober 2019, 20:30 uur

En dan is je geliefde er niet meer. Onverbiddelijk en onomkeerbaar laat de dood jou, zonder hem, zonder haar, in het leven achter.

Hoe rauw is rouw? Hoe kom je de eerste dagen door? Wanneer dringt het tot je door dat de ander er niet meer is? Wat had je nog willen zeggen? En hoe leef je verder?

Presentator Coen Verbraak spreekt in De Publieke Tribune van Human met drie gasten weten wat verlies is, en er een boek over schreven: journalist Clairy Polak ('Voorbij, voorbij'), radiomaker Frits Spits ('Alles lijkt zoals het was') en schrijver en therapeutisch coach Tim Overdiek ('Tranen van liefde' en 'Als de man verliest').

Ze waren 30 jaar samen en aan elkaar gewaagd, tot de man van Clairy Polak alzheimer kreeg. In haar boek beschrijft ze hoe hij ‘langzaam maar zeker van binnen werd uitgehold, opgevreten door een onzichtbare hersenmijt die gaten knaagde in zijn brein.’ Dit jaar, vlak voor de verschijning van de roman, overleed hij.

Frits Spits en zijn vrouw Greetje waren 46 jaar onafscheidelijk. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van longkanker. ‘Maar ze is er niet. Waarom zou ik nog?’ Na haar dood gaat muziek een andere rol voor hem spelen. In zijn boek verweeft hij de taal in liedjes aan dierbare herinneringen met haar.

‘Weggerukt uit het leven’, zo begon Tim Overdiek de overlijdensadvertentie van zijn vrouw Jennifer. Ze werd aangereden door een motoragent toen ze een zebrapad overstak om een speeltje van de hond op te rapen. In de roes van de rouw begint hij een dagboek. Nu, tien jaar later, komt zijn boek over mannen en verlies uit.

De rouw van deze gasten heeft een bijzondere component, omdat deze zich in de openbaarheid afspeelt. Waarom willen zij hun persoonlijke verlies met het Nederlandse publiek delen? Is dat om anderen tot steun te zijn, of uit zelfbehoud? Of hebben zij nog andere, onvermoede, drijfveren?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1