De Ongelooflijke Podcast

#51 - Hoe refo's de secularisatie weten te weerstaan met Bart Jan Spruyt en Stefan Paas

EO
  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #51 - Hoe refo's de secularisatie weten te weerstaan met Bart Jan Spruyt en Stefan Paas

za 10 april 2021

Bijna alle Nederlandse kerken zien de ledenaantallen flink dalen, maar er is één bolwerk dat gestaag tegenwicht biedt: de reformatorische christenen. Tot voor kort groeiden de kerken daar zelfs. Hoe kan dat? En hoe komt het dat juist deze groep steeds harder in conflict komt met de seculiere meerderheid? Onlangs werden journalisten op Urk en Krimpen aan den IJssel belaagd door boze kerkgangers. Waar komt die assertiviteit vandaan? En hoe dicht je groeiende kloof tussen seculier en reformatorisch Nederland, als die al te dichten is? 

Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas gaan in gesprek met Bart Jan Spruyt, hij is historicus en zelfverklaard ‘nuttige idioot’ van de reformatorische wereld. Hij is al jarenlang docent op reformatorische scholen en aan het Hersteld Hervormde Seminarie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is Spruyt een voorvechter van het conservatisme in Nederland en was hij betrokken bij de oprichting van de politieke partij van Geert Wilders: de PVV. Hij noemt dit nu een grote fout.

Een gesprek met Bart Jan Spruyt en Stefan Paas over de vreze Gods, je terugtrekken achter de dijken en waarom je met refo's de beste gesprekken hebt.