De Ongelooflijke Podcast
EO

#50 - Christendom en het einde van de Europese traditie met Andreas Kinneging en Stefan Paas

  1. Podcastschevron right
  2. De Ongelooflijk ...chevron right
  3. #50 - Christendom en het einde van de Europese traditie met Andreas Kinneging en Stefan Paas

wo 31 maart 2021

"We staan aan het einde van een tijdperk dat ongeveer tweeënhalf millennia geleden begon. De wereldbeschouwelijke Traditie die Europa sinds de Oudheid heeft gedomineerd is op sterven na dood." Dat stelt rechtsfilosoof Andreas Kinneging in zijn boek 'De Onzichtbare Maat'. Hij beschrijft hoe de Verlichting en de Romantiek een manier van denken heeft gecreëerd die gericht is op begeerte en genot met "vrijheid en gelijkheid als nieuwe afgoden". Kinneging pleit voor een terugkeer naar wat hij de Europese traditie noemt: Griekse filosofie van mensen als Plato en het christendom van de Middeleeuwen. NRC noemt Kinneging een van de inspiratiebronnen voor het gedachtegoed van Thierry Baudet, is hij dan ook een voorstander van een cultuurchristendom of omvat zijn pleidooi meer dan dat?

Journalist David Boogerd gaat in gesprek met Andreas Kinneging en vaste gast Stefan Paas over een einde van een tijdperk, de Europese traditie, Jezus en de genialiteit van 'Jeruzalem'.

Andreas Kinneging is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Stefan Paas is hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit in Amstedrdam en de Theologische Universiteit Kampen.