Het Mediaforum
KRO-NCRV

Rennie Rijpma: “De belang van publicatie is de ernst van het misdrijf.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Rennie Rijpma: “De belang van publicatie is de ernst van het misdrijf.”

do 9 november 2023

Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Freek Staps en Spraakmaker is Willeke Slingerland.

Voor het mediamoment van Staps kijken we naar een onheilspellende kop in The New York Times: Whatsapp - dat bijna tien jaar geleden door Meta werd gekocht - werd lang met rust gelaten door Mark Zuckerberg. Maar die tijden zijn voorbij... Staps: “Wij zien gesprekjes met familie en collega’s en Zuckerberg ziet advertentie dollars.” Is het gratis en vrij gebruiken van Whatsapp binnenkort voorbij?

Rijpma haar mediamoment is een persoonlijk inzicht. Rijpma: “Elk nieuwsmedium heeft aandacht voor de verkiezingen en dan kijk ik ook naar mijn eigen krant, AD. Misschien moeten we nadrukkelijker nadenken over het niet verkiezingsnieuws.”

Je kunt het als media nooit goed doen in het Palestijns-Israëlisch conflict, zo lijkt het soms. Zo nam de NOS gisteren de moeite om te reageren op X."De insinuatie die hier op X is gedaan dat de NOS het leed van Israël op (en na) 7 oktober niet wil zien, is volstrekt verwerpelijk..." Met daar onder een lijst artikelen. Rijpma: “Ik vind het een belangrijke taak van de journalistiek dat je uitlegt hoe je werkt en wat je doet.” Is het begrijpelijk dat de NOS wat terugzegt op X? Of moet je dat nooit doen, zeker niet op een social-media-platform als X?

Er liggen drie aangiftes tegen VPRO-presentator Tim den Besten, vanwege identiteitsmisbruik op homo-dating-app Grindr. De publicatie van het Parool kwam een week nadat bekend werd dat Den Besten een zeldzame vorm van kanker heeft. Rijpma: “De belang van publicatie is de ernst van het misdrijf.” Wanneer ga je over tot publicatie van dit soort nieuws bij een publiek figuur?