Het Mediaforum
KRO-NCRV

Bert Huisjes: “De beelden van de oorlog worden gefilterd voor de kijker.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Bert Huisjes: “De beelden van de oorlog worden gefilterd voor de kijker.”

vr 13 oktober 2023

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Wilma Haan en Spraakmaker is Heleen Rouw.

Het mediamoment van Haan gaat over Ameera Harouda. Een lokale journalist die al lang voor de NOS werkt. Ze zit vast in Gaza en probeert zo goed en als zo kwaad als het gaat nog verslag te doen. Halouda vertelt dat ook ambulances mikpunt zijn van Israëlische bomaanslagen tot ze zelf door een inslaande bom onderbroken wordt. Haan: “Het wordt steeds moeilijker voor haar om te werken. Wat zij nog kan is natuurlijk echt de vraag.” Is het frustrerend voor de collega's die nauw samenwerken met haar dat ze eigenlijk niks kunnen doen?

Voor het mediamoment van Huisjes wilde hij het hebben over het grote aantal beelden wat uit Israël en Gaza deze kant op komt en wat dat met de beeldredacteuren die er mee moeten werken doet. Huisjes: “Hoe nabijer de persoon is die je op het beeld ziet, hoe harder het bij je binnenkomt.” Wat kan een redacteur doen als het even te veel wordt?

Dan kijken we nog even naar de Televizier gala waar de televizierring die gisteren werd uitgereikt. Rouw: “Ik ben ontzettend blij dat een dramaserie heeft gewonnen. Het is een heel goede serie, waar we trots op mogen zijn in Nederland.” Wat maakt oogappels nou zo goed?