Het Mediaforum
KRO-NCRV

Elger van der Wel: “Alles is doordacht en gaat helemaal niet over de kiezer.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Elger van der Wel: “Alles is doordacht en gaat helemaal niet over de kiezer.”

vr 6 oktober 2023

Het Mediaforum met Marc Veeningen, Elger van der Wel en Spraakmaker is Mart de Kruif.

Het mediamoment van Van Der Wel gaat over weer iets nieuws uit de koker van de onvoorspelbare X-baas Elon Musk. Van der Wel: “De hele titel van het linkje verdwijnt. Musk vindt het mooier dat je alleen het plaatje ziet. Zo heb je niet meer goed door dat het een linkje is en weet je niet waar je terecht komt.” Gaan mensen hierdoor minder op linkjes klikken die door media of journalisten worden gedeeld?

Voor het mediamoment van Veeningen hebben we het over het nieuws dat het Brabants Dagblad het redactiekantoor van Oss gaat sluiten. Veeningen: “Het klinkt heel klein, maar staat volgens mij voor iets veel groters.” “Het staat voor de verschraling van de regionale journalistiek.” Hoe belangrijk is het voor regionale en lokale kranten om dicht bij hun inwoners te werken? 

RTL organiseert rond de Tweede Kamerverkiezingen twee politieke tv-debatten, dat maakte de omroep gisteren bekend. Nieuwsuur kondigde eerder deze week ook hun plannen aan voor speciale verkiezingsuitzendingen. En de Volkskrant is vandaag begonnen met hun serie lijsttrekkersinterviews. Van der Wel: “Die debatten zijn zo geformatteerd en zo gemediatraind kapot gemaakt, dat ik het totaal niet meer boeiend vind en het mij geen informatie meer geeft waar ik iets aan heb om mijn stem te bepalen als zwevende kiezer.” Zijn politici heel strategisch met waar ze gaan zitten en wat ze precies gaan doen? 

De vorige keer dat Veeningen hier zat kondigde hij een nieuw programma aan van Talpa: GoedNieuws Vandaag. En deze week was het zo ver. Helaas wordt het programma tot nu toe nog niet heel goed ontvangen. Veeningen: “Mensen geven aan dat ze er behoefte aan hebben, maar de vraag is natuurlijk of ze naar zo’n tv-programma gaan kijken.” Van der Wel: “Wat mensen willen is een heel slechte indicator van het gedrag van mensen.”