Het Mediaforum
KRO-NCRV

Giselle van Cann: “Niemand is verplicht om de media te woord te staan.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Giselle van Cann: “Niemand is verplicht om de media te woord te staan.”

do 28 september 2023

Aan tafel zitten Ingrid Spijkers, Giselle van Cann en spraakmaker is Anne Martien van der Does.

Van Cann haar mediamoment gaat over Shell. Er kwam zelf een heus persalarm over van het ANP. Shell sluit namelijk de deur voor journalisten bij financiële presentaties . Ze houden geen telefonische persconferenties meer bij kwartaal- en jaarcijfers.Van Cann: “Ik denk niet dat het goed is om verder op deze weg te gaan.”  Spijkers: “Je wekt zo de indruk dat je heel veel te verbergen hebt.” Is het erg dat journalisten niet meer aanwezig mogen zijn bij commerciële bedrijven?

Jelle Soepboer is de nummer 7 op de lijst van Omzigt zijn Nieuw Sociaal Contract. Joop.nl bracht een artikel over hem met de kop: "Schuurt kandidaat Soepboer te dicht tegen rechts-extremisme aan?". Met een vraagteken dus aan het einde van de zin. Spijkers: “Hij is misschien wel per ongelijk de journalistiek ingerold.” “Om hem zo neer te zetten, gaat me ook weer wat ver.” Is het rechts-extremisme zaadje over Soepboer nu voor altijd geplant? 

Een interessant artikel vandaag in de Volkskrant. Ze tonen aan dat de meeste politieke partijen in hun social-media uitingen veel gebruik maken van zogenoemde stockfoto's. Die foto's komen bovendien vaak niet uit Nederland. De krant vraagt zich dan ook af, klopt het beeld wat de politiek heeft wel van Nederland. Van Cann: “Op het eerste gezicht is het niet zo erg, maar in de optelling wordt het wel een probleem. Ook nietszeggend beeld zegt iets.” Moeten we meer Nederlandse stockfoto’s gebruiken?

Tot slot. Er komen verkiezingen aan in Slowakije en Polen. De Europese Commissie roept sociale-media-platforms op om alert te zijn op nep-nieuws. Want dat het nog niet altijd goed gaat, bleek wel in de reportage van Wouter Zwart, gisteren in het 8 uurjournaal. Moeten we bij onze eigen verkiezingen extra alert zijn?