Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marleen de Rooy: “De VVD’ers waren in totale shock.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marleen de Rooy: “De VVD’ers waren in totale shock.”

di 11 juli 2023

Aan tafel zitten Kees Boonman, Marleen de Rooy en de Spraakmaker is Job Cohen.

We hebben onze mediaforumleden om een moment gevraagd uit 13 jaar Rutte. De Rooy haar mediamoment is iets wat Rutte haar heeft verteld nadat zij hem interviewde. Hij vertelde dat hij met Merkel en haar man naar het nieuwjaarsconcert was in Wenen. Merkel had hem een heel kneuterig hotelletje aangeraden en Rutte vond het hotel een beetje aan de vieze kant. Is Rutte in vergelijking met Merkel nog een luxepaardje?

Voor Boonman zijn mediamoment gaan we naar februari 2020, naar de EU-top over de meerjarenbegroting. Rutte was onvermurwbaar. Hij wilde de Nederlandse bijdrage niet omhoog krikken en dat liet hij merken. Boonman: “Hij had een biografie van Chopin meegenomen, want hij vond die top wel erg lang duren.” Dat klinkt best wel horkerig. Is dat typerend voor Rutte?

“Het gaat niet om mij, het gaat om het landsbelang:” zei Mark Rutte gisteren voordat hij zijn vertrek aankondigde. Maar, het gaat deze dagen natuurlijk wél om Mark Rutte. Het is namelijk een behoorlijk historisch moment: de langstzittende premier van NL heeft zijn vertrek, alsnog vrij abrupt, aangekondigd. En dan vliegen de krantenkoppen je om de oren.

Kees Boonman: “Wie is Rutte eigenlijk?” Er is veel over hem te schrijven en te zeggen. Wordt er een eerlijk beeld van hem neergezet?

Ook al hing het vertrek van Rutte al een tijdje in de lucht, kwam het toch als een grote verrassing gisterochtend. Hoe nu verder? De Rooy: “De kaarten worden opnieuw geschut.”