Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: Bij groot nieuws zie je op redacties een soort sprankeling.

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: Bij groot nieuws zie je op redacties een soort sprankeling.

wo 5 juli 2023

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Hansje van de Beek en Spraakmaker is Anna Schoemakers.

Het mediamoment van Hoekman gaat over het college dat Dumoulin gisteren online gaf bij de NOS, over het aantrekken van de sprint. Dumoulin reed in zijn beginjaren ook in dit soort hectische 'treintjes'. Hoekman: “Ik ben een sportkijker die het ook wil snappen.” Van de Beek: “Het krijgt zo’n andere dimensie als je het begrijpt.” 

Het Mediamoment van Van de Beek gaat over het afscheid van SP'er Renske Leijten, zowel in de Tweede Kamer als bij Nieuwsuur. Van den Beek: “Hoe zij haar werk deed in de kamer, leek heel erg op hoe een onderzoeksjournalist haar werk doet. Ze was echt aan het onthullen.”

We gaan verder over storm Poly. Alle nieuwssite en nieuwsredacties zijn er druk mee. Hoekman: “Het is het meest gelezen stuk van de dag, maar je wint er geen tegel mee.” Hoe enerverend is zo'n ochtend voor journalisten? 

Mediawetenschapper Mijke Slot heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de relatie tussen journalisten en hun publiek. Het blijkt dat die relatie niet altijd even goed is. Journalisten en publiek kennen elkaar onvoldoende, journalisten denken te negatief over hun publiek en baseren zich daarmee op een kleine club die actief is via social media en tot slot denken journalisten dat mensen minder nieuws lezen dan ze daadwerkelijk doen. Van de Beek: “Ik merk als ik iemand bel, diegene heel vaak zegt: ‘ik vertrouw journalisten niet’.”