Het Mediaforum
KRO-NCRV

Kefah Allush: "Waarom geven landelijke media steeds meer aandacht aan lokale incidenten?"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Kefah Allush: "Waarom geven landelijke media steeds meer aandacht aan lokale incidenten?"

wo 21 juni 2023

Aan tafel zitten Jan Slagter, Kefah Allush en Spraakmaker Karim Amghar


Het Mediamoment van Allush is de opening van het zesuurjournaal. Het ging om de dodelijke steekpartij in een supermarkt Albert Heijn. Hij begreep het niet: "Landelijke media geven meer aandacht aan lokale incidenten, waarom?". Wat is de nieuwswaarde? Slagter sloeg er wel op aan...


Slagters Mediamoment gaat over Kwak, de larve uit het lichaam van Freek Vonk. Hij maakte een mini-documentaire over hoe hij geboren werd. Het roept heel veel weestand op. Pakt hij dit media-technisch gezien goed aan?


Per 1 juli gaat de nieuwe journalistieke code in bij de NPO. Er staat geen expliciete tekst in over racisme en discriminatie. En dat vindt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, een gotspe. Hij zegt tegen het ANP dat het een gemiste kans is. Zijn onze forumleden het er daar mee eens? Het staat al in de grondwet, dus moet het nog een keer expliciet benoemd worden?


De ombudsman van de NPO, Margot Smit, heeft de klachten over een uitzending van De Avondshow van Arjen Lubach over Forum voor Democratie van tafel geveegd. Volgens haar is De Avondshow een satirisch programma en is satire geen journalistiek. Welke regels gelden er voor satire? Is het duidelijk genoeg dat het niet journalistiek betreft?