Het Mediaforum
KRO-NCRV

Gert-Jaap Hoekman: “Facebook haalt racistische reacties niet weg omdat het hen anders engagement kost.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Gert-Jaap Hoekman: “Facebook haalt racistische reacties niet weg omdat het hen anders engagement kost.”

vr 2 juni 2023

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Aylin Bilic en Spraakmaker is Kim Putters.

Bilic haar mediamoment gaat over de directeu,r van de kunstbeurs TEFAF, die in opspraak is geraakt na een publicatie van oude tweets in de New York Times. Bilic: “Zou je niet voordat je iemand aanneemt voor een functie zijn socialmedia moeten checken?” Is het goed dat de directeur is opgestapt?

Het mediamoment van Hoekman is een muziekrecensie van het nieuwe album van de rockband de Foo Fighters. Hoekman: “De tragiek van rocksterren is dat wij fans eigenlijk een beetje parasieten zijn op de ellende van hen.” Zijn recensies een lastige tak van sport?

Ben je zo aardig om met twee voetbalsupporters op de foto te gaan, zetten ze even later de foto op Instagram met een racistische tekst. De oud-profvoetballer en voetbalcommentator Pierre van Hooijdonk overkwam dit en was zo boos dat hij het bericht online zette met de tekst: “Jij ook bedankt voor de foto, lafaard". En boven het bericht plaatste hij een linkje naar het account van de dader. Bilic: “Op het moment dat je gaat namen en shamen heeft dat ook zijn weerslag op mensen”. Wat had Van Hooijdonk het beste kunnen doen?