Het Mediaforum
KRO-NCRV

Thomas Muntz: "Journalistiek is een verzetsdaad in autoritaire landen"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Thomas Muntz: "Journalistiek is een verzetsdaad in autoritaire landen"

wo 3 mei 2023

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Hansje van de Beek en Spraakmaker Marja Verburg

(00:39) Het Mediamoment van Van de Beek gaat over de zaak tegen journalist Roman Protasevitsj. Hij werd twee jaar geleden opgepakt in Belarus en er wordt nu tien jaar straf tegen hem geëist. Wat betekent het om kritische journalist te zijn in Belarus?
Muntz: "Journalistiek is een verzetsdaad in autoritaire landen" 

(05:12) Muntzs Mediamoment is het persbericht van de politie vandaag over politiegeweld. Het aantal incidenten nam toe, maar wat betekenen deze cijfers? En waar valt winst te behalen om dit te verminderen?

(11:38) Nieuws op deze Internationale Dag van de Persvrijheid: Nederland is maar liefst 22 plekken gestegen in de jaarlijks gepubliceerde persvrijheidsindex van journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF). Betekenen deze cijfers goed nieuws? En wat weten we van de meetmethode van deze lijst?
Muntz: "De vlag kan niet uit, ook niet als we op één staan"

(19:04) Bob Deen, defensiespecialist van instituut Clingendael, vertelde in een interview met journalistenvakblad Villamedia over zijn ervaring met journalisten het afgelopen jaar. Als duider van de Oekraïne-oorlog schoot hij vaak zelf in de rol van de journalist. Hoe blijf je bij je eigen taak als duider en als journalist? En welke tips geeft hij mee?