Het Mediaforum
KRO-NCRV

Thomas Muntz: “Dit gaat de renaissance van Teletekst worden.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Thomas Muntz: “Dit gaat de renaissance van Teletekst worden.”

do 23 maart 2023

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Tijs van den Brink en Spraakmaker Mireille Bekker.

Voor het mediamoment van Muntz gaan we het hebben over de masterclass onderzoeksjournalistiek die hij met Investico afgelopen maanden heeft begeleid over het demonstratierecht. Daaruit kwam een verrassend resultaat: de media hebben niet doorgepakt in dit onderwerp. Hoezo niet?

Van den Brink zijn mediamoment gaat over grote woorden. Hij schrok namelijk van de columns van De Nieuws BV afgelopen dagen, waar onder andere dictators en de Tweede Wereldoorlog werden aangehaald met de BBB. Van den Brink: “Blijf weg bij dit soort associaties.” Is dit de oeroude discussie over vrijheid van meningsuiting of geven we het dan wat te veel gewicht?

Ze is momenteel de meest besproken vrouw van Nederland: Caroline van der Plas. Eerder deze week lunchte ze al op een geheime locatie met premier Mark Rutte en gaat nu ook op date met Eurocommissaris Frans Timmermans. Muntz: “Mensen voelen zich niet gehoord en dan ga je als premier doen alsof je luistert.” Zijn die ontmoetingen vooral bedoeld voor de beeldvorming?

Verder hebben we het er al de hele week over, of eigenlijk steeds net niet: de mogelijke arrestatie van Donald Trump. Hij verwachtte zelf afgelopen dinsdag te worden gearresteerd vanwege de zaak rondom Stormy Daniels.

Inmiddels is het donderdag en is er nog steeds niets gebeurd. Ondertussen duiken er wel overal foto's op van zijn arrestatie, vooral op de socials. Alleen zijn die niet echt. Muntz: “Ik ben benieuwd over 15 jaar, welke beelden mensen zich herinneren, of deze beelden in het collectieve geheugen blijven staan.” Hoe weet je of een foto echt is of nep?

In de stroom nieuws over stikstof, boeren, bankencrises en de nasleep van de verkiezingen was er ook ander nieuws...namelijk over de das! Van den Brink: “Het is nieuws met een hoog knuffelgehalte.” Verder haalde Van den Brink een moment in OP1 aan Van den Brink: “Ik vond bij OP1 het realisme van Jaap Dirkmaat heel fijn. Hij strijdt voor de das en zei we moeten gewoon de voorkeur geven aan de treinrails, want als hier een treinontspoort krijgt de das hier duizenden jaren de schuld van.” Waarom is dit soort nieuws zo lekker voor een talkshow?