Het Mediaforum
KRO-NCRV

Mireille van Ark: "Tot hoever gaat vrijheid?”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Mireille van Ark: "Tot hoever gaat vrijheid?”

ma 6 februari 2023

Aan tafel zitten Jan Slagter, Mireille van Ark en Spraakmaker Felix Kreier.

Het mediamoment van Van Ark gaat over een interview met Ruth Kronenburg van Free Press Unlimited, afgelopen weekend in de Volkskrant. Kronenberg zegt daarin dat persvrijheid in Nederland niet meer vanzelfsprekend is en verbaast zich erover dat media daar niet meer aandacht aan besteden. Van Ark: “Ik vind het lastig dat wanneer je als journalist zelf gaat zeggen de persvrijheid staat onder druk, het ook in je eigen belang is, je bent dan niet echt onafhankelijk meer.” 

Het mediamoment van Slagter gaat over VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans. Die was gisteren te gast bij WNL op Zondag en haar optreden verdient volgens Slagter een compliment. Slagter: “Ik had altijd het idee dat als zij aan het woord kwam ze net een marathon had gelopen.  Wat is er met haar gebeurd?” Heeft Sophie Hermans mediatraining gehad?

Gisteren werd bekend dat André van Duin wordt beschuldigd van iets - waar het om gaat is niet bekend - en dat iemand hem geld afhandig probeert te maken. Van Duin heeft aangifte gedaan van chantage. Slagter: “Het is verschrikkelijk wat hem is overkomen.”

Verder ging het over Pim Lammers, de kinderboekenschrijver die door de organisatie van de Kinderboekenweek was gevraagd om een gedicht te schrijven. Hij trekt zich terug. Twitteraars vanuit conservatief-katholieke hoek beschuldigen hem van pedo-activisme naar aanleiding van een passage uit een boek dat hij eerder voor volwassenen schreef. Kreier: “Als je kindermisbruik wil bestrijden helpt dit juist niet”.

Voormalig kijkcijferexpert Wim Bekkers zou graag zien dat vaker inhoudelijke thema's op tv worden uitgediept door echte experts en goed geïnformeerde journalisten. Naar Duits format. Dus inhoudelijk, rustig en gedegen.  MAX maakt met Op1 een talkshow waar Bekkers zich tegen keert....te oppervlakkig, te veel onderwerpen in te korte tijd, te veel onkundige mensen die hun mening mogen geven. Slagter: “Mijn kritiek is dat we te veel onderwerpen in 50 minuten stoppen. Waarom niet thematiseren?” moeten programmamakers anders gaan denken over talkshows?