Het Mediaforum
KRO-NCRV

Elske Schouten: ‘Je hebt hart voor de wetenschap en dan krijg je een hoofdredacteur die op kwakzalverige sites zit’

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Elske Schouten: ‘Je hebt hart voor de wetenschap en dan krijg je een hoofdredacteur die op kwakzalverige sites zit’

vr 20 januari 2023

Aan tafel zitten Elske Schouten, Joost Oranje en Spraakmaker Remieg Aerts. 

Het Mediaforum wordt afgetrapt met het mediamoment van Oranje. Dat gaat over Murky Skies, een documentaire die gisteren is uitgezonden over de Bijlmerramp. Waarom viel deze serie tegen, maar zou Oranje je toch aanraden om te kijken? 

Het mediamoment van Schouten gaat over de opmerkelijke situatie bij het tijdschrift Quest. Gisteren stond in de Volkskrant een reconstructie van het uiteenvallen van de redactie. Dat had niet alleen te maken met een vergaande reorganisatie, maar ook een hoofdredacteur die op z'n zachtst gezegd niet-wetenschappelijke theorieën aanhangt. Hoe ver kan de persoonlijke kleur van een hoofdredacteur afwijken van de kleur van het medium waarvoor hij of zij werkt? 

Ook gaat het over de WOO. Want na de toeslagenaffaire was het voor de Tweede Kamer duidelijk dat er iets moest veranderen aan de informatievoorziening van overheden. Minder zwartgelakte documenten en meer openheid van zaken. De WOB werd de WOO en er kwam het Adviescollege Openbaarheid en informatiehuishouding. Lijkt dit nieuwe college te werken, of is het weer een wassen neus? 

Dan wordt er nog even kort stilgestaan bij de journalist van het jaar. Is het terecht dat deze prijs niet is uitgereikt aan een journalist die zich bezig heeft gehouden met de oorlog in Oekraïne? 

Het Mediaforum wordt afgesloten door Frank van Pamelen in het Taalteam. Hij heeft zich laten inspireren en helpen door ChatGPT.