Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Josten: "Laagdrempelige journalistiek, daar moet je niet je neus voor ophalen"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Josten: "Laagdrempelige journalistiek, daar moet je niet je neus voor ophalen"

wo 18 januari 2023

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Marc Josten en Spraakmaker Janneke de Smet


Het Mediamoment van Zessen gaat over vloggen. De Volkskrant kopt dat het vlogtijdperk voorbij is. Sinds 2019 nam het aantal abonnees af, waar zijn de vloggers heen gegaan? Hoe duidt Van Zessen de veranderende media die we zien?


Jostens Mediamoment gaat over Chat GPT, een algoritme dat op commando teksten voor je schrijft. Josten maakt zich zorgen over de keerzijde: "Het is nog een heel feilbaar systeem". Waar zit hem dat in? 


Veel programma's hadden de buurvrouw van een IS-verdachte in de uitzending. Ze kon het niet kon geloven. Het opvoeren van de buurvrouw is een cliché. Voegt het ook iets toe? Is er behoefte aan deze reacties? Ghislaine heeft het vroeger zelf gemaakt en vond het moeizaam...

Een verschrikkelijke zaak over kindermisbruik is in het nieuws nu de rechtszaak bezig is. De rechter drukt de aanwezige journalisten op het hart terughoudend te zijn met het berichten over de slachtoffers. De oproep klinkt vaker, komen er te vaak te veel details in de media? Alle zittingen zijn openbaar, dus in hoeverre kan je zo'n oproep doen? Van Zessen: "We hebben een stijlgids hoe we omgaan met zulke zaken"


Theologen doen een oproep in het ND en uitten hun kritiek: zij vinden dat journalisten niet genoeg weten van religie. Klopt dat? Hoeveel moet je weten voordat je ergens over kan schrijven? Josten: "Basiskennis is noodzakelijk, anders moet je geen journalist worden"