Het Mediaforum
KRO-NCRV

Hugo Logtenberg: "De ombudsman is een instituut die je met respect moet behandelen"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Hugo Logtenberg: "De ombudsman is een instituut die je met respect moet behandelen"

wo 11 januari 2023

Aan tafel zitten Hugo Logtenberg (NRC), Kefah Allush (EO) en Spraakmaker Mina Etemad

Logtenbergs Mediamoment gaat over een uitzending van Sven op 1 met Lilian Marijnissen. Zij wees heel duidelijk op nationalisatie van Schiphol, energiebedrijven en de zorg. Je hoort steeds grotere plannen vindt Logtenberg. Moet de journalistiek meer inzoomen of die plannen nog wel redelijk zijn?

Het Mediamoment van Allush gaat over de klachten bij de Ombudsman over Op1 waarin Israël een apartsheidregime werd genoemd. Jan Dijkgraaf roept op tot veel klachten, want het lukte ook ON! aan te pakken via de Ombudsman, zegt hij. Logtenberg vraagt zich af of dit instituut nu politiek wordt ingezet
Allush: "Het gaat hier eigenlijk over iets anders"

Het artikel en de krant van Logtenberg, het NRC, heeft vandaag stuk over toegenomen spanning in de wisselwerking tussen de ambtenarij en politiek. Een topambtenaar van economische zaken kwam constant in aanraking met de minister van economische zaken. Zij nam daarop ontslag. Hoe werkt die wisselwerking? Hoe zag Logtenberg het misgaan bij Khadija Arib?

Wielerjournalist Thijs Zonneveld gaat weer profwielrennen voor de ploeg BEAT-cycling. Hij zegt daarbij: ik geloof in participerende journalistiek. Ik wil meemaken waar ik als journalist iets over moet schrijven of zeggen.' Is het inderdaad nodig zelf op de fiets te stappen? En komt er niet een ander belang om de hoek kijken?
Allush: "Je wordt beïnvloed door je omgeving"