Het Mediaforum
KRO-NCRV

Bert Huisjes: "Dit is de goede weg voor kranten"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Bert Huisjes: "Dit is de goede weg voor kranten"

ma 9 januari 2023

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Martha Riemsma en Spraakmaker Nic Vrieselaar


Riemsma's Mediamoment gaat over jouw oude werkgever, de Twentse courant Tubantia. Want die vertrekt uit Hengelo. Na 75 jaar gaat de stadsredactie weg. De discussie speelde al lange tijd en nu wordt het definitief. Waarom gebeurt het nu wel? Moet je als regionale journalistiek ook niet echt in de stad aanwezig zijn?
Riemsma: "Ik heb me ertegen verzet"


In het Mediamoment van Huisjes wil hij zijn blijdschap over de opkomst van "de longread" benoemen. Dat zijn lange doorwrochte stukken waar veel journalistiek handwerk in heeft gezeten. Zo had het AD 10 pagina's over The Voice. Huisjes vond geen letter saai. Zit hier de toekomst in voor de krant? Kan de lezer zulke lange artikelen aan?

Huisjes: "Dit soort producties kan je niet maken met één journalist"


Het is al de hele ochtend in het nieuws: aanhangers van de Braziliaanse oud-president Bolsonaro hebben het Braziliaanse parlement bestormd. Er is nog weinig bekend, maar is er al iets te zeggen van de rol die media in deze gebeurtenis spelen? Is de angst reëel dat we het na Amerika en Brazilië ook in Europa gaan zien?
Huisjes: "Het doet je afvragen hoe belangrijk media zijn in de maatschappelijk rechtsorde"


Morgen komt het dan eindelijk uit: Spare, de langverwachte memoires van de Britse Harry. De vraag is alleen: wat is er nog niet gelekt? De onthullingen stapelden zich op. Heeft hij nog de gunfactor mee in het Verenigd Koninkrijk? En waar zitten we nou echt naar te kijken?