Het Mediaforum
KRO-NCRV

Pieter Klok: "De aanval op het woord is geslaagd"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Pieter Klok: "De aanval op het woord is geslaagd"

di 27 december 2022

Aan tafel zitten Pieter Klok, Hadjar Benmiloud en Spraakmaker Mart de Kruif


Het Mediamoment van Benmiloud gaat over een reportage van VRijNederland over Amsterdam Nieuw-West. De wijk kent problemen en zij pleit voor meer aandacht voor de machthebbers die hier medeveroorzaker van zijn. Is die aandacht er niet genoeg? 


Het Mediamoment van Klok gaat over Joseph Luns. Het NRC heeft er een sappig artikel aan gewijd. Door nieuwe documenten die onlangs openbaar zijn gemaakt komen we meer over hem te weten. Wat komt er uit naar voren? Wie was hij? En hielp de macht hem om in het zadel te blijven?
Klok: "Er was geen enkel belang bij niemand om dit nieuws te openbaren"


Dan gaan we naar de term 'Woke'. De afgelopen jaren is het veel gebruikt en veel van betekenis veranderd. Daar besteedden Trouw en NOS aandacht aan. Is de term een rode lap geworden? Vanwaar is er zo'n strijd rondom één term? Is het een oplossing om die niet meer te gebruiken?

Benmiloud: "In de Telegraaf betekent woke iets heel anders dan in de Volkskrant" 


Tot slot naar China, de overheid is in rap tempo het zero-covid beleid aan het ontmantelen. Daar grijpt het virus nog wel veel om zich heen met vele doden tot gevolg. China is gestopt met het melden van het aantal doden. Hoe kan je hier goed journalistiek verslag van doen? Is er sprake van samenwerking?
De Kruif: "De machthebbers lijken minder sterk in het zadel te zitten dan we denken"