Het Mediaforum
KRO-NCRV

Aylin Bilic: "Journalisten hebben goud in handen als het gaat om betrouwbaarheid"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Aylin Bilic: "Journalisten hebben goud in handen als het gaat om betrouwbaarheid"

di 20 december 2022

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Aylin Bilic en Spraakmaker Pieter Klok


Kuijpers Mediamoment is een opiniestuk van Sander van 't Sas: 'Help, de journalistiek verzuipt bij de NPO'. Hij betoogt daarin dat de journalistieke kwaliteit onder druk staat bij de publieke omroep als gevolg van de seizoens-contracten bij omroepen en dat dit zelfs de journalistieke onafhankelijkheid van binnenuit ondermijnt. Ervaart Kuijper dit bij het ND. 


Het Mediamoment van Bilic gaat over Elon Musk en hoe hij Twitter leidt. Overal wordt het opgepakt, maar is dat ook terecht? Besteedt de journalistiek er te veel aandacht aan? Of is Twitter te belangrijk om te negeren?


Rutte maakte gisteren de langverwachte excuses voor het slavernijverleden van Nederland. Zijn er na alle controverse in de aanloop hiernaar toe oprechte excuses gemaakt en aanvaard? De ontvangst ging van kippenvel tot staande ovaties tot kritiek. Hoe moeilijk is het om een gebalanceerd beeld van de reacties te schetsen? En was er teveel aandacht voor de criticasters?
Kuijper: "Ik hoop dat zulke ontmoetingen veel meer plaatsvinden"


Het vertrouwen van Nederlanders in 'het nieuws' is dit jaar gedaald, zo blijkt uit een representatieve steekproef van Motivaction. 12 procent van de mensen is 'structurele nieuwstwijfelaar' en vertrouwt dus niet, of niet helemaal, wat Nederlandse nieuwsmedia vertellen. Vorig jaar was dit nog 9 procent. Waar komt dit vandaan? Wat opvalt is dat jongeren (18-24) minder waarde hechten aan onafhankelijke journalisten. 


En tot slot: veel nieuwsmedia pikten het nieuws over schaatsster Jutta Leerdam op. Zij sprak zich uit over haar menstruatieklachten. Maakt ze het zo goed bespreekbaar? Bilic vindt het maar niet terwijl Kuijper het een mooie doorbraak vindt...
Kuijper: "Ik werd er haast sentimenteel van"