Het Mediaforum
KRO-NCRV

Sjirk Kuijper: “Dit is het einde van de pluriformiteit van de geschreven pers”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Sjirk Kuijper: “Dit is het einde van de pluriformiteit van de geschreven pers”

vr 11 november 2022

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Angela de Jong en Erben Wennemars 


Het mediamoment van de Jong gaat over de aanhouding van een 38-jarige man uit Amersfoort voor het maken van nepporno. De aanleiding hiervoor was het programma ‘Welmoed en de seksfakes’. Volgens de Jong heel erg goed dat er eindelijk iets gebeurd hieraan. Zijn onbekende mensen die hetzelfde hebben meegemaakt hier ook mee geholpen?


Kuijper zijn mediamoment gaat over zijn eigen inbox. Het viel hem namelijk op dat in de mails die hij van kranten krijgt, dat daarin weer geadverteerd wordt om andere kanten te lezen. Het klantenbestand van de ene krant wordt voor de ander gebruikt, en dat is niet de bedoeling volgens Kuijper. Zou het een vergissing zijn geweest? 


We hebben het ook nog over Gert en Rianne Krol. Zij zijn melkveehouders en hebben zich uit laten kopen door de overheid. De officiële ondertekening van de documenten was reden genoeg om er een echt persmoment van te maken. En dus was er aan media-aandacht geen gebrek: Een Vandaag was erbij, maar ook onder meer het AD en de Volkskrant hadden een prominente plek in de krant ingeruimd. Volgens de Jong is dit juist geen feestelijk moment, ze gelooft wel dat het een goede regeling geweest. Volgens Wennemars moet je op een andere manier met de boeren in gesprek gaan, veel verbindender. 


En dan hebben we het ook nog over de dikke paniek die gisteren in het Sinterklaasjournaal ontstond: Pakjesboot 13 is gezonken! Het Sinterklaasjournaal sloot af met schokkende beelden van een schip dat als een Titanic zonk. Op de sociale media zag je vervolgens veel berichten van ouders van wie de kinderen helemaal in paniek waren geraakt. Gaan de verhalenmakers niet een beetje te ver?

We sluiten af met het Taalteam met Frank van Pamelen