Het Mediaforum
KRO-NCRV

Tom Kleijn: "Dit is een zeldzaamheid, dit hebben we lang niet gezien"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Tom Kleijn: "Dit is een zeldzaamheid, dit hebben we lang niet gezien"

di 27 september 2022

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Henrike van Gelder en Kristen van de Hul


Het Mediamoment van Van Gelder gaat over de Week tegen Pesten. De slogan: 'een grapje moet kunnen' leert kinderen dat veel grappen pijn kunnen doen. Waar gaat het vooral mis? En is de aandacht na deze week niet weer weg? 


Kleijns Mediamoment is de uitzending van Tegenlicht van gisteravond. Het gaat over de Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert die voor de New York Times werkt. Welke journalistiek bedrijft hij? Hij noemt transparantie de toekomst van de journalistiek, zijn onze mediaforumleden het daarmee eens?
Kleijn: "Het vult een gat binnen de journalistiek"


Verder hebben we het over Mark Rutte die aanschuif bij een speciale uitzending van Op1. Hij werd een uur lang geïnterviewd door Sven Kockelmann. Werd het een goed en kritisch gesprek? Hij legde verantwoording af, dat is toch ook een plicht van het kabinet. Was het oprecht of meer een charmeoffensief? En hoe brachten beiden het ervan af? Kleijn denkt niet dat er veel blijft hangen...
Van Gelder: "Als het zo technisch wordt creëert het geen vertrouwen maar wantrouwen"


We eindigen met de Transgenderwet. Moet het makkelijker worden om je geslacht te veranderen in je paspoort. Daar wordt vandaag in de Tweede Kamer over gestemd. De media berichten er veel over, is er nog overzicht? Wat maakt het zo'n open zenuw? Een debat hierover gaat altijd moeilijk, maar is het echt onmogelijk?
Van den Hul: "Dit gaat over een wetswijziging en het is goed dat daar een democratisch debat over is"