Het Mediaforum
KRO-NCRV

Wendelmoet Boersema: "Dan gaan deuren niet open maar monden wel"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Wendelmoet Boersema: "Dan gaan deuren niet open maar monden wel"

ma 5 september 2022

Het Mediaforum met Wendelmoet Boersema, Hadjar Benmiloud en Spraakmaker Jet Bussemaker


Het Mediamoment bij Benmiloud gaat over het vrijwillig dienstjaar. In Israël is een soortgelijke wet van kracht. Gaat het hier om gevechtsmilitairen? Vindt Benmiloud dit een goed idee? 
Benmiloud: "Als media moeten we uitkijken met het overnemen van deze verering"


Boersema's Mediamoment is het samenvoegen van twee redacties bij haar krant Trouw. Het gaat om de redacties duurzaamheid en economie. Hoe komt dat zo? Zouden meer kranten die kennis moeten samenbrengen?
Boersema: "Je moet het geld volgen" 


Dan zijn er weer verkiezingen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Kan het in het VK nog misgaan voor Liz Truss? Zij kunnen kiezen tussen slechts twee kandidaten. Bevordert dat de democratie? Bussemaker: "Het verhaal waar het werkelijk om gaat dat dreigt bijna uit beeld te verdwijnen"
Ook in de Verenigde Staten lijkt zich er een tweestrijd te ontvouwen voor de komende Congresverkiezingen. Tussen dezelfde mensen die het ook bij de vorige verkiezingen centraal stonden: Joe Biden en Donald Trump. Ze zijn alvast aan de campagne begonnen, met veel verwijten. Wat doe je als journalist met zulke beschuldigingen en one-liners? 


In eigen land stond Jeroen van Bergeijk groot op de cover van de Volkskrant: hij ging undercover in Ter Apel. Was het van groot journalistiek belang om binnen te kijken bij het IND? Was het proportioneel om dit middel in te zetten? 
Benmiloud: "Ze zetten het neer op een iets te emotionele manier met te weinig informatie" 


Het Taalteam met Frank van Pamelen over de ijskast