Het Mediaforum
KRO-NCRV

Wendelmoet Boersema: “Voor de media is het lastig om het niet te zien als een onderhandeling”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Wendelmoet Boersema: “Voor de media is het lastig om het niet te zien als een onderhandeling”

ma 15 augustus 2022

Aan tafel zitten Wendelmoet Boersema, Mireille van Ark en Spraakmaker Amma Asante.

Het mediamoment van Boersema gaat over moed in de journalistiek. Dit naar aanleiding van een pleidooi van journalist en docent Theo Dersjant van de Fontys Hogeschool Journalistiek. Wat is zijn verhaal?

Het mediamoment van Van Ark gaat over Zomergasten van gisteravond. Zomergast Lieke Marsman las toen een deel voor uit een document van een van het ministerie van Hugo de Jonge. “Ik vond het zo fascinerend”. Hoe moeilijk is het soms om overheidstaal begrijpelijk te maken als journalist?

Vandaag praat Johan Remkes met verschillende natuurorganisaties over de stikstofkwestie. In aanloop naar de gesprekken laten verschillende partijen al via de media weten dat zij niet willen inschikken. 'De rek is eruit', zegt Teo Wams van Natuurbeheer bijvoorbeeld tegen Nu.nl. Volgens Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment, komen er geen aanpassingen aan de stikstofplannen. Is het slim om dit allemaal via de media te bespreken, terwijl de gesprekken nog moeten plaatsvinden? Was het “onderhandelingsframe” van tevoren wel duidelijk genoeg?

Schrijver Salman Rushdie werd afgelopen vrijdag aangevallen en ernstig verwond toen hij in de staat New York een lezing zou geven. De aanval lijkt een gevolg van de fatwa die 33 jaar geleden werd uitgesproken over Rushdie. Als nieuwsmedium heb je dan wel even wat uit te leggen, want: wat is een fatwa? En waarom werd die überhaupt uitgesproken over de schrijver? Hoe pakte de media dat dit weekend aan?

We besluiten het Mediaforum met de zomertips van onze gasten. Wat moeten we lezen, horen, doen of bekijken?