Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Chavannes: ‘Er is een groot schimmig gevecht over beeldvorming in Den Haag’

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Chavannes: ‘Er is een groot schimmig gevecht over beeldvorming in Den Haag’

do 11 augustus 2022

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Marc Chavannes en Tamar de Waal. 

Het mediamoment van Chavannes gaat over een artikel in de New York Times over Jeff Bezos. Het gaat over een reportage over Rotterdam, dat weigerde het middendeel van de Hef, om die weg te halen om het jacht erdoor te late varen. er is toch besloten om het niet te doen. Zijn we nog zo gemiddeld en ‘normaal’ als dat we altijd geweest zijn?

Het mediamoment van Van den Brink gaat over een artikel van Yvonne Hofs in de Volkskrant. Haar stuk staat onder het kopje nieuws, maar valt volgens Van den Brink onder het kopje analyse. Een trend waar hij geen fan van is. Gaat het niet gewoon over de ontwikkeling, in plaats van om de nieuwtjes? 

Verder hebben we het nog over Rusland. President Zelensky roept in een interview met The Washington Post op om Russische toeristen uit Europa te weren. Is de oorlog in Oekraïne in een soort achterkamer terecht gekomen? Volgens Chavannes is het een oude wetmatigheid dat als iets hetzelfde blijft, het kleiner wordt in het nieuws. Zitten we niet in een repeterende cirkel wat betreft het nieuws? 

Ook hebben we het nog over de uitvoeringsinstanties. De column van Ibtihal Jadib in de Volkskrant vraagt aandacht voor de uitvoerbaarheid van politieke plannen. Hebben politici scoringsdrift? Van den Brink denkt van wel, maar denkt niet dat het iets slechts is. Wat voor rol speelt de media hierin? 

We sluiten af met de zomertips van Van den Brink en Chavannes