Het Mediaforum
KRO-NCRV

Renzo Veenstra: ''Ik denk dat dit onderzoek het begin van het einde van het publieke bestel kan betekenen''

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Renzo Veenstra: ''Ik denk dat dit onderzoek het begin van het einde van het publieke bestel kan betekenen''

vr 22 juli 2022

Aan tafel zitten Stephane Alonso, Renzo Veenstra en Spraakmaker Nic Vrieselaar.

Dit Mediaforum wordt afgetrapt met Alonso’s mediamoment. Zijn moment gaat over een opmerkelijke uitspraak van Joe Biden. Is het een onschuldige slip of the tongue? Of is het schadelijk voor het imago van Biden?

Het mediamoment van Veenstra gaat over een ietwat ongemakkelijke reactie op een artikel van Zembla-journalist Ton van der Ham. BNNVARA had volgens een lezer van JOOP zelf ook niet de transparantie geboden, die ze zelf wel verwachten van andere organisaties. Hoe belangrijk is het om als media-organisatie deze zaken op orde te hebben? En wat heeft de wildgroei aan woordvoerders met dit probleem te maken?

Ook kijken we naar het commissariaat voor de media. Die gaat namelijk breed onderzoek doen naar de journalistieke betrouwbaarheid van de NPO. Aanleiding hiervoor is het rapport van de NPO Ombudsman, waarin staat dat omroep Ongehoord Nederland regelmatig de journalistieke codes schendt en dat dit in mindere mate ook voor andere omroepen geldt. Is het terecht dat er nu meerdere omroepen onder de loep worden genomen? En hoe houdbaar is ons omroepbestel nog?

Verder gaat het over misschien wel het relletje van deze zomer: de dolfijnvrouw. Afgelopen dinsdag klom een vrouw op de rug van een spitssnuitdolfijn, een walvissoort, nadat het dier door strandgasten was teruggeduwd naar dieper water. De zomerrel bereikte gisteren een nieuw hoogte- dan wel dieptepunt. De jongen die het filmpje maakte was te gast in de talkshow Renze. Waarom wordt er zoveel aandacht gegeven aan zo’n klein verhaal? En ligt de schuld bij de consumenten of bij de makers?

Tot slot geven de leden van het Mediaforum iedere dag nog een tip om de zomer goed door te komen. Denk aan een mooie tv-serie, een spannende podcast of een goed boek. Vandaag een luistertip van Veenstra en een opvallende filmtip van Alonso.