Het Mediaforum
KRO-NCRV

Thomas Muntz: ''Twitter is een geweldige machine, je steekt er iets in en aan de andere kant komt het er gepolitiseerd uit''

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Thomas Muntz: ''Twitter is een geweldige machine, je steekt er iets in en aan de andere kant komt het er gepolitiseerd uit''

wo 20 juli 2022

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Aylin Bilic en Spraakmaker Anna Gimbrère.

We trappen dit mediaforum af met het mediamoment van Muntz. Hem viel op dat Uber gisteren uitstel kreeg van de rechter en daarom nu de cao nog niet hoeft na te leven en ook nog geen dwangsom hoeft te betalen. Arbeidswetgeving is belangrijk, maar ook niet echt het meest sexy onderwerp om over te berichten. Had de media dit onderwerp toch beter moeten volgen? En wat doet dit met het beeld dat mensen hebben van Uber? 

Het mediamoment van Bilic gaat over de hitte van gisteren. Want naast de enorme branden in Londen op de heetste dag ooit in het Verenigd Koninkrijk, viel haar ook het twittergedrag van mensen op. Waarom is twitter bij uitstek het medium om bepaalde onderwerpen te politiseren? En in hoeverre moet je je daartegen afzetten?

Verder gaat het over de ontmoeting die president Poetin gisteren in Teheran had met de Iraanse en Turkse leiders Raisi en Erdogan. Poetin noemt de top succesvol en zegt vooruitgang te hebben geboekt over Oekraïens graan. Hadden de media meer aandacht moeten besteden aan deze top? En er was ook nog een heel ongemakkelijk filmpje van Erdogan die Poetin zeker 50 seconden laat wachten. Wat heeft zo'n filmpje voor impact op de onderhandelingen? 

Ook gaat het over de apenpokken. NU.nl berichtte eerder deze week 'Stigmatisering homomannen door apenpokken: hoe kunnen media dit voorkomen? En Roel Couthino zei onlangs tegen Nieuwsuur dat de Pride in Amsterdam dit jaar beter geannuleerd kan worden in verband met apenpokken. Werkt de grote hoeveelheid aan verschillende media de stigmatisering in de hand? En wat zouden de media moeten leren van de berichtgeving over de aidsepidemie? 

Tot slot geven de leden van het Mediaforum iedere dag nog een tip om de zomer goed door te komen. Denk aan een mooie tv-serie, een spannende podcast of een goed boek. Vandaag hebben zowel Muntz als Bilic een interessant boek meegebracht.