Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Josten: “We doen alsof internet en online de toekomst heeft, maar het is altijd een combinatie”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Josten: “We doen alsof internet en online de toekomst heeft, maar het is altijd een combinatie”

vr 15 juli 2022

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Marc Josten en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Het mediamoment van Josten gaat over 3voor12. Het radioprogramma zal vanaf januari verdwijnen van NPO 3FM. Josten: “Ik vind dit dood- en doodzonde”. Waarom is dit programma zo belangrijk voor de publieke omroep?

Het mediamoment van Keyl gaat over het gisteren verschenen boek ‘Buitengewone Transporten’ van Dirk Mulder. Het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, vindt het ook goed dat nu precies in kaart is gebracht hoe mensen vervoerd werden; zo'n 60 procent met passagierstreinen. Volgens Keyl had vooral de vraag gesteld moeten worden: wat doet dat ertoe?

Dan: NPO-baas Frederique Leeflang wil dat het salarisvoorstel van Jeroen Pauw uit 2019 wordt onderzocht door het Commissariaat voor de Media. Aanleiding is een podcast van radiozender BNR; de mail met het salarisvoorstel is daarin openbaar gemaakt. De zaakwaarnemer van Pauw stelt voor om naast een presentatiecontract ook een afnamegarantie van 5 ton te geven aan TVBV - het productiebedrijf van Pauw. Daarmee zou Jeroen Pauw meer gaan verdienen dan de Balkenende-norm. BNNVARA ging niet akkoord met het voorstel. En Pauw ging uiteindelijk niet door met zijn talkshow. Zijn TVBV mocht wel Op1 gaan produceren - op aandringen van Frans Klein, directeur video bij de NPO. Hoe kijken onze studiogasten naar deze kwestie? Moet het tot op de bodem uitgezocht worden?

Op de Nederlandse televisie zijn de talkshows niet te missen, maar is er geen echt debatprogramma meer. En dat in deze tijd, waarin we vooral tegenover elkaar lijken te staan en waarin we niet meer praten met elkaar. Hebben we niet een goed debatprogramma nodig? Josten: “Als we dit erbij willen, moet er wel een ander weg – we hebben genoeg praatprogramma’s”. Sommige onderwerpen zijn te lastig zijn voor een interview van 5 minuten. Is een debatprogramma daar de oplossing voor?