Het Mediaforum
KRO-NCRV

Kees Boonman: “Als een instantie kritiek heeft op de media dan is er bij die instantie meestal heel veel mis”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Kees Boonman: “Als een instantie kritiek heeft op de media dan is er bij die instantie meestal heel veel mis”

ma 13 juni 2022

Aan tafel zitten Wendelmoet Boersema, Kees Boonman en Spraakmaker Jorrit Rijpma.

Het mediamoment van Boonman gaat over de Britse kroonprins Charles. Die heeft zich volgens verschillende Britse bronnen negatief uitgelaten over het uitzetten van illegale immigranten naar Rwanda. Een kroonprins die zich politiek uit is niet gebruikelijk. Er is vanuit Britse regeringskringen woedend gereageerd, vanwaar die emotie die dit oproept?

Het mediamoment van Boersema gaat over een tweet die viroloog Marion Koopmans vanmorgen postte: "Dat je uitgenodigd bent voor Oerol en dat dat gecanceld wordt na overleg met de politie. Wetenschapper 2.0". Volgens Boersema lijkt het wel of media het thema ‘corona’ een beetje verdrongen hebben.

Dan hebben we het over de partijcongressen die afgelopen weekend werden gehouden. Zowel bij de VVD als de PvdA kwamen de leden bijeen. Vooral het congres bij de VVD deed veel stof opwaaien. In verschillende kranten zien we foto's van eerst verbijsterde en daarna zuur kijkende partijtop nadat een meerderheid van de leden het stikstofbeleid van het kabinet afwees. Was het een historisch congres? Een andere vrouw die in de spotlights stond was fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij hield een opvallende toespraak.

Talkshows moeten stoppen met het uitnodigen van uitgeprocedeerde asielkinderen. Dat schrijft de Dienst Terugkeer en Vertrek in het jaarverslag. Volgens de dienst, die zich bezighoudt met het uitzetten van uitgeprocedeerde vluchtelingen, gaat het vaak om complexe dossiers die lastig uit te leggen zijn, maar door de publiciteit wel leiden tot heel veel druk om de kinderen in Nederland te houden. Heeft de dienst een punt of zouden ze ook naar zichzelf moeten kijken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.