Het Mediaforum
KRO-NCRV

Stéphane Alonso: “Eigenlijk zouden we in Den Haag wel wat vaker naar de persoon moeten kijken”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Stéphane Alonso: “Eigenlijk zouden we in Den Haag wel wat vaker naar de persoon moeten kijken”

ma 9 mei 2022

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Thomas Muntz en Spraakmaker Sjeng Scheijen.

Het mediamoment van Muntz gaat over een stuk van correspondent Lukas Waagmeester op de site van Nieuwsuur, over de verbanning van boeken op scholen in Amerika. Het gaat onder andere over de culture wars. Waarom vindt Muntz dit zo’n goed stuk?

Het mediamoment van Alonso gaat over Pieter Omtzigt, die gisteravond bij College Tour te gast was. Omtzigt kreeg een aantal persoonlijke vragen, al wilde hij het liever over het beleid en in de inhoud hebben. Komt Omtzigt nog van zijn persoonlijkheidscultus af?

Opvallende openingsalinea van een verhaal in NRC dit weekend: 'Van de door het kabinet-Rutte IV voorgenomen nieuwe bestuurscultuur, die zich nooit echt heeft laten definiëren maar die vaak genoemd wordt in combinatie met beloftes als ‘meer transparantie en openheid’, en ‘minder achterkamertjes’, is deze weken in de Tweede Kamer weinig te merken’. Wordt er voor de Voorjaarsnota toch gekozen voor ouderwets overleg zonder pottenkijkers? En hoe erg is dit?

Ondertussen lanceerden Pieter Omtzigt en Laurens Dassen (Volt) vandaag hun 'anti-corruptieplan' met interviews in onder andere De Volkskrant en het Algemeen Dagblad. Is dit een goed plan van dit gelegenheidsduo? Het gaat om een initiatiefnota met van aanbevelingen om belangenverstrengeling, corruptie en oneigenlijke lobby tegen te gaan. Het kabinet belooft ook maatregelen, met nieuwe integriteitsregels en een lobbyverbod... Is dat genoeg?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.