Het Mediaforum
KRO-NCRV

Margriet Brandsma: “Als je als journalist aan het werk bent begin je bij Google, maar daar eindig je zelden”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Margriet Brandsma: “Als je als journalist aan het werk bent begin je bij Google, maar daar eindig je zelden”

di 3 mei 2022

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Kefah Allush en Spraakmaker Illya Soffer.

Het mediamoment van Allush gaat over de positie van vrouwen. Hij merkt in zijn werk in het Midden Oosten en Noord Afrika dat het soms lastig is om vrouwen voor de camera te krijgen. In Nederland is dat soms ook lastig. Volgens Allush mag dit onderwerp meer urgentie krijgen.  

Het mediamoment van Brandsma gaat over de manier waarop media omgaan met de problemen op Schiphol. Zit er te veel emotie in de verslaggeving en staat dat goede journalistiek in de weg?

Dan hebben we het over de persvrijheid in Nederland. Nederland is maar liefst 22 plaatsen gedaald op de persvrijheidindex van Reporters Sans Frontières. Van plek 6 naar 28. Het is volgens de organisatie een teken dat het voor journalisten steeds onveiliger wordt. Waar ligt dat aan? Is dit rapport ook een goede aanleiding voor zelfreflectie bij de journalistiek? Wat zijn de ervaringen van de journalisten aan tafel?

Mensen die niet willen dat hun privégegevens komen bovendrijven als je er op Google naar zoekt, kunnen sinds kort een verzoek indienen bij de zoekmachine om hun privégegevens niet weer te geven. De nieuwe service wordt gezien als één van de grootste veranderingen in het beleid van de internetgigant. Het gaat erom de privacy van mensen te beschermen. Maar wat zijn de gevolgen voor journalisten?

Tot slot  hebben we het over een opvallend verhaal uit de oorlog in Oekraïne. Kent u dat verhaal van die Oekraïense gevechtspiloot die tal van Russische vliegtuigen neerhaalde? Nou, die blijkt dus niet te bestaan. Het was een verzonnen mythe door Oekraïners zelf, moest de luchtmacht rectificeren op Facebook. Moeten we in de journalistiek voorzichtiger zijn met zulke berichten brengen?