Het Mediaforum
KRO-NCRV

Ward Wijndelts: ''Daar word je door een Chinees algoritme van nieuws voorzien''

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Ward Wijndelts: ''Daar word je door een Chinees algoritme van nieuws voorzien''

do 10 maart 2022

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Wouter de Winther en Spraakmaker Kathleen Ferrier.

Het mediamoment van de Winther gaat over een tweet van het Witte Huis. Dat waarschuwt voor de mogelijke inzet door Poetin van chemische en biologische wapens. Iets wat we volgens de Winther uiterst serieus moeten nemen. Waarom vindt hij dat en welke inzichten heeft de Winther opgedaan toen hij met Minister Hoekstra mee naar de Baltische Staten was?  

Wijndelts mediamoment gaat over het jeugdjournaal en dan vooral over de manier waarop het berichtte over de aanval op het kinderziekenhuis in Marioepol. Waarom is het jeugdjournaal een bijzonder medium en wat heeft TikTok hiermee te maken?

Verder gaat het natuurlijk over de perikelen rond VOLT. Zij moeten van de rechter het weggestuurde Kamerlid Nilüfer Gündogan terugnemen in de fractie. Waar hebben we de afgelopen weken naar zitten kijken? En was het niet begrijpelijk dat VOLT voortvarend actie ondernam?

Ook kijken we nog even terug op het debat gisteren in de Tweede Kamer over de verruwde omgangsvormen in het parlement. De discussie daarover werd op scherp gezet toen een Forum-voor-Democratie-Kamerlid een collega van D66 bedreigde met de oprichting van een tribunaal. Wat heeft het debat opgeleverd? En lag het probleem niet gewoon altijd al bij Vera Bergkamp?

We sluiten af met een Factcheck. Want lokale politici doen tijdens de verkiezingscampagne soms uitspraken die om nader onderzoek vragen. KRO-NCRV's Pointer, het ANP en de Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden zijn al ruim een week bezig om zulke uitspraken te factchecken. Thomas de Beus is van Pointer checkt ditmaal een uitspraak over de luchtkwaliteit rondom Tata Steel .