appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Leonard Ornstein: “Jinek is een soort Jeanne d'Arc van de interview-journalistiek”

dinsdag 18 augustus 2020, 15:24 uur

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Henrike van Gelder en Spraakmaker Ineke Sluiter.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over het nieuwe seizoen van SpangaS. Voor het eerst zal er in de serie een non-binair personage te zien zijn. Is het hoognodig om zulke rolmodellen te hebben bij kindertelevisie? Wat voor uitwerking heeft dit op kinderen?

In het mediamoment van Ornstein staan we stil bij een memoriam vanochtend las in de Volkskrant, die van Toos Faber. Volgens Ornstein is zij belangrijk geweest voor de emancipatie van vrouwen in de televisiewereld. Hij legt uit waarom.

Gisteravond was ze terug: Jinek. Haar eerste uitzending na de zomerstop trok 690.000 kijkers naar RTL. Hoe hebben onze mediakenners hiernaar gekeken? In de uitzending was onder andere Henk Krol. Ornstein vond dat Jinek Krol stevig aanpakte met veel feiten, maar het werd ook best persoonlijk. Zit daar een risico aan? Van Gelder is weggezapt. Waarom?

En gisteren werd bekend dat ‘de opvolger van De Wereld Draait Door’ met Renze Klamer en Fidan Ekiz ‘De Vooravond’ heet. Wat verwachten onze mediakenners van dit presentatieduo? En wat vinden ze van de programmatitel? Van Gelder: “Volgens mij is het gewoon de werktitel en zijn ze vergeten er een echte titel voor te bedenken”.

Tot slot: Steeds meer Wit-Russen spreken zich openlijk uit tegen hun leider Loekasjenko. Gisteren was een fragment te zien op tv waarin hij bij een fabriek werd weggehoond door het publiek: ’Ga weg! Ga weg!’ scandeerden ze. Waarom is dit een bijzonder historisch moment? We hebben het over de ‘vrijheid’ van de journalistiek in Wit-Rusland. De staatstelevisie zond de bijeenkomst wel uit, maar het scanderen niet. Wat is de rol van journalistiek?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1