appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Wouter de Winther: “Het hele mondkapjesverhaal is aan alle kanten heel wiebelig”

donderdag 7 mei 2020, 16:37 uur

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Martha Riemsma en Spraakmaker Diederik Ebbinge.

Het mediamoment van Riemsma gaat over de vuurwerkramp. Volgende week is het 20 jaar geleden dat dit gebeurde. Hoe gaat Tubantia hier stil bij staan? Hoe erg leeft dit verhaal in Enschede en de regio?

Het mediamoment van de Winther gaat over een krantenbericht met de kop ‘gezondere hap, minder drank’. Hij vond het opvallend en kijk naar zijn eigen situatie en de mensen om hem heen. Studenten drinken minder alcohol sinds de coronacrisis. Maar hoe zit dat met de gasten aan tafel? De Winther: “Het idee dat je minder gaat drinken tijdens deze crisis kwam toch heel onbekend voor”.

We spreken ook met Lars Geerts, die ons vanuit Den Haag bijpraat over de technische briefing. Wat is bijvoorbeeld het nieuws rondom grote evenementen? Kunnen die pas doorgaan als er een vaccin beschikbaar is?

Hoe hebben onze mediakenners naar de persconferentie gekeken? Werd alles duidelijk gecommuniceerd? Is de emotie in de berichtgeving veranderd? Waar eerder de cijfers gebracht werden met persoonlijke verhalen, wordt het nu een soort gegeven; “die cijfers worden klinisch”, aldus Riemsma.
We kijken ook naar het taalgebruik in de persconferentie. Hoe wordt beeldspraak gebruikt in de media? Is het nuttig, bruikbaar? Riemsma: “Anderhalvemetersamenleving is een bruikbaar frame, dat hoef je niet uit te leggen”. Moet je het frame waarmee gesproken wordt overnemen?
Het kabinet lijkt heel eensgezind. Is dat achter de schermen ook zo? Zijn er spanningen? Hoe gaan politiek journalisten nu te werk? Is het eenvoudig om aan informatie te komen? Vaak lekt de informatie al uit. Ebbinge vindt dit ongezellig: “Een maand gleden zaten we vol spanning wat er gezegd ging worden, nu weten we twee dagen van tevoren wat er gezegd gaat worden; dat is toch niet gezellig?”

Tot slot: Terwijl het kabinet zich druk bezighoudt met de bestrijding van het coronavirus, zijn even verderop op het Binnenhof de politici van DENK en 50Plus vooral met zichzelf in gevecht. Fractievoorzitter van DENK, Azarkan, werd gisteren door het bestuur geroyeerd. En bij 50Plus is er veel interne kritiek op het functioneren van kamerlid Corrie van Brenk. Beide politici zochten gisteren de media op. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Moet je als programmamaker deze mensen uitnodigen op een avond waarop ook een belangrijke persconferentie gehouden wordt?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1