Het Mediaforum
KRO-NCRV

Haroon Ali: “Elke journalist schrikt hier enorm van”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Haroon Ali: “Elke journalist schrikt hier enorm van”

di 14 september 2021

Aan tafel zitten Arjen Fortuin, Haroon Ali en Spraakmaker Jacco Vonhof

Het Mediamoment van Ali gaat over de jongeren die op Urk zaterdagavond rondliepen in ‘nazi-kleding’. Het ging om een coronaprotest. De burgemeester heeft met afschuw gereageerd. Wat valt op aan de reacties? En in hoeverre is er sprake van coulance voor dit soort protestacties? Wordt dit gedrag genormaliseerd?
Ali: “Dit is toch iets waar allemaal collectief ons hardop tegen moeten uitspreken?”

Fortuins Mediamoment gaat over de toespraak van de Hongaarse journaliste Veronika Munk van Telex.hu die gisteren te volgen was via de website van De Balie. Het ging over de persvrijheid in Hongarije. Wat vond hij zo opvallend aan deze lezing en discussie? Raakt het ons nog dat die vrijheid zo beperkt is? Of is er sprake van afstomping en doet het niet meer zo veel?  Wat blijft er over na censuur? En moeten wij er wat aan doen aangezien we samen in de Europese Unie zitten?
Ali: “Je kijkt ernaar alsof het een compleet ander werelddeel is, maar het is om de hoek”

En vandaag gaat het Marengo-proces weer van start. Gisteravond laat werd na een kort geding bekend dat het AD tóch een artikel van misdaadverslaggever Yelle Tieleman mag plaatsen over kroongetuige Nabil B. Dat kort geding werd aangespannen door Peter Schouten, de advocaat van de kroongetuige, die vroeg om een publicatieverbod. Tieleman geeft aan dat hij wederhoor vroeg bij de advocaat en als reactie een kort geding aan zijn broek kreeg. Is dat schokkend? En wat doet dit met het beeld van de kroongetuige? En is het als advocaat handig om op deze manier extra aandacht te vestigen op het artikel?
Ali: “Elke journalist schrikt hier enorm van”

Als laatste hebben we het over de Sonja Barend Award. Het is de jaarlijkse prijs voor het beste televisie-interview en de nominaties daarvoor zijn bekend. Wat zeggen die over het afgelopen interview-jaar? En wat valt op? Fortuin heeft de lijst mede-samengesteld en vertelt daarover. Zowel Mariëlle Tweebeeke als Jeroen Wollaars zijn genomineerd. Zegt dat ook iets over de kwaliteit van het programma Nieuwsuur in zijn geheel? Is er bewust gekozen dat het allemaal solo-interviewen zijn? Wie is er favoriet?
Fortuin: “Het idee is om de volle breedte van het interviewspectrum te laten zien”