Het Mediaforum
KRO-NCRV

Thomas Erdbrink: “Ik heb met verbazing gekeken naar hoe de journalistiek andersdenkende hebben weggezet.”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Thomas Erdbrink: “Ik heb met verbazing gekeken naar hoe de journalistiek andersdenkende hebben weggezet.”

vr 10 september 2021

Het mediamoment van Bhikhie gaat over het Christen-Democratisch Appèl. De partij is namelijk druk in de weer met het Bijzonder Partijcongres. Leider Wopke Hoekstra sprak er uitbundig over in een interview met het AD dat vanochtend gepubliceerd werd. Hoe doet de partijleider van het CDA het? En wat gaat de toekomst de partij brengen? 

Kleijn kijkt voor zijn mediamoment naar de Amerikaanse president Joe Biden. Die stelde namelijk een vaccinatieplicht in voor iedereen die bij de federale overheid werkt. Private bedrijven ontspringen de dans niet. Heb je meer dan honderd werknemers in dienst? Dan moet je elke week een coronatest afnemen, je laten vaccineren of een hele hoge boetes betalen. Ongevaccineerden worden volledig buitenspel gezet in de V.S. benadrukt Kleijn: ‘Het is de enige uitweg voor Biden om economisch groei vol te houden,’

Verder gaat het ook over de vaccinatiebereidheid in ons eigen land. Want de overheid zou te laat zijn begonnen met het bereiken en overtuigen van vaccinatietwijfelaars, zo blijkt uit onderzoek. De massa ging voor maatwerk en wat blijkt? Daardoor hebben complottheorieën veel meer kans gekregen om zich te verspreiden. Had er meer ruimte moeten zijn voor maatwerk? En welke rol had de media daarin kunnen spelen? 

Tot slot een blik op morgen: 11 september 2021. Het is dan precies 20 jaar geleden dat alle ogen gericht waren op de V.S. De aanslagen op 9/11 zette de wereld op zijn kop, hoe blikken we daar nu op terug? En hoe is de berichtgeving erover veranderd door de jaren heen? 

We sluiten dit Mediaforum af met een bijdrage van het Taalteam.