Het Mediaforum
KRO-NCRV

Mireille van Ark: “Nachtradio is de meest intieme radio die er bestaat”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Mireille van Ark: “Nachtradio is de meest intieme radio die er bestaat”

wo 11 augustus 2021

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Leonard Ornstein en Spraakmaker Jan Antonie Bruijn.

Het mediamoment van Van Ark gaat over De Slapelozen, het radioprogramma dat Frits Spits deze week iedere nacht presenteert. Wat maakt dit programma bijzonder? Nachtradio kent liefhebbers, maar gaat bij veel mensen onopgemerkt voorbij. Is het ondergewaardeerd?

Het mediamoment van Ornstein gaat over de voetballer Steven Berghuis. Hij wordt sinds zijn transfer deze zomer van Feyenoord naar Ajax bedreigd en heeft inmiddels aangifte gedaan. Zo extreem als nu komt niet vaak voor. Wordt clubliefde te veel gecultiveerd?

Terwijl politiek Den Haag langzamerhand weer uit de zomerslaap komt neemt de kritiek op de voortgang van de kabinetsformatie toe. Het kabinet is inmiddels zeven maanden demissionair en ook de verkiezingen zijn alweer vijf maanden geleden. Ondanks dat is een nieuw kabinet nog lang niet in zicht en dat is een schande, vinden partijprominenten als de VVD-er Frans Weisglas, D66-geweten Jan Terlouw en kandidaat-voorzitter van de PvdA, Pieter Paul Slikker. Ze pleiten voor haast. Vindt zo'n oproep via de media gehoor in Den Haag? Ornstein: “het is wel een wake-up call”. Zou de formatie transparanter moeten zijn? Moet er een deadline gesteld worden? Bruijn:  “De kwaliteit van een formatie kun je niet per se aflezen aan de duur ervan”.

Heibel in boekenland. De uitreiking van de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren door de Belgische Koning Philip aan de Surinaamse schrijver Astrid Roemer is afgelast. Dat besluit maakte de Nederlandse Taalunie, de organisatie achter de prijs gisteren bekend. Roemer kwam de afgelopen tijd onder vuur te liggen voor haar steun aan Desi Bouterse, en over de manier waarop ze op social media over de kwestie sprak. Moet je het literaire deel los zien van politieke kwesties?

Er komt een nieuw Europees miljoenenfonds voor onderzoeksjournalistiek op het gebied van milieu. Het gaat om 11,5 miljoen, beschikbaar gesteld door een filantropen-echtpaar, en wordt verdeeld door Journalismfund.EU. Volgens dat fonds gaat het om een unieke beurs. Is dat een goede ontwikkeling, zo’n particulier fonds?