Het Mediaforum
KRO-NCRV

Arno Kantelberg: “We zijn als consument heel gevoelig geworden voor beelden en als programmamaker empathischer geworden met het brengen van beelden”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Arno Kantelberg: “We zijn als consument heel gevoelig geworden voor beelden en als programmamaker empathischer geworden met het brengen van beelden”

ma 19 juli 2021

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Haroon Ali en Spraakmaker Karim Amghar.

Het mediamoment van Ali gaat over een protest tegen de coronamaatregelen dat afgelopen weekend plaatsvond in Rotterdam. Op sociale media werd veelvuldig een foto gedeeld waar mensen borden omhoog hielden met een vergelijking tussen quarantaine en concentratiekampen. Op Twitter was het trending, maar veel landelijke media lieten het liggen. Waarom?

Het mediamoment van Kantelberg gaat over de opening van de eerste uitzending van Zomergasten gisteren. Presentatrice Janine Abbring benoemde het decor, dat deze dagen actueel blijkt. Verstandig om dit toe te lichten?

Limburg worstelde afgelopen dagen niet alleen met de natuur, maar ook met ramptoeristen. Ondanks herhaalde oproepen in de media om weg te blijven uit het rampgebied, konden veel mensen de verleiding niet weerstaan. Dringt de ernst niet tot de mensen door? In Duitsland groeit ondertussen de kritiek op deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen. De kandidaat-bondskanselier raakte in opspraak tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Erftstadt. Op beelden is te zien dat hij op de achtergrond staat te lachen en te kletsen terwijl de Duitse president Frank-Walter Steinmeier een verklaring aflegt waarin hij zegt mee te leven met de slachtoffers. Hoe kijken onze mediakenners naar deze blunder?

Het verhaal van het jaar. Zo noemt klokkenluider Edward Snowden het bericht dat meerdere regeringen zeker 180 journalisten op het oog hadden om te hacken met geavanceerde spionagesoftware. Dat melden zestien internationale mediaorganisaties, waaronder de Britse krant The Guardian en het Amerikaanse dagblad The Washington Post op basis van een grootschalig gezamenlijk onderzoek. Schrikken we hier nog van? Ben je als journalist voorzichtiger als je over gevoelige onderwerpen schrijft?