Het Mediaforum
KRO-NCRV

Sjirk Kuijper: “Het (online bijeenkomst CDA) is een zaal stampvol CDA’ers met de ramen en deuren open”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Sjirk Kuijper: “Het (online bijeenkomst CDA) is een zaal stampvol CDA’ers met de ramen en deuren open”

wo 16 juni 2021

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Frank Hendrickx en Spraakmaker Floris Vervat.

Het politiek moment van Hendrickx gaat over de moedeloosheid die steeds verder in de formatie sluipt. Waar merkt hij die moedeloosheid aan? En wat betekent dit voor de positie van informateur Hamer?

Kuijper wil het hebben over een online bijeenkomst van het CDA gisteren. een verslaggever van Nederlands Dagblad kon meeluisteren bij die bijeenkomst. Iets waarvan het CDA achteraf zegt dat dit niet de bedoeling was. Hoe is dit gekomen, hoe konden zij meeluisteren? Was er het bewustzijn dat er ook journalisten aan het meeluisteren waren? Hoe kijken de politiek watchers naar de situatie binnen het CDA?

Verder over het CDA, eerder deze week werd namelijk al bekend dat bij het CDA zat de belangrijkste donateur ook in het campagneteam zat. Het gaat om Hans van der Wind, die 1,2 miljoen euro doneerde aan het CDA. Een donateur die ook in het campagneteam zit, hoe schadelijk is dat? Hoe groot was überhaupt de invloed van geldschieters bij het CDA? De donaties liepen via zogenoemde ‘neveninstellingen’ (zoals de business club van het CDA) en vielen dus buiten de meldplicht voor donaties aan partijen en kandidaten. Waarom is dit zo ondoorzichtig? Hendricks: “Om het na de verkiezingen pas bekend te maken… ik vind dat dat in de toekomst anders moet”.

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.